Geçtiğimiz birkaç sene ülkemiz için son derece üzücü ve acı dolu olaylarla geçmişti. Yaşanan terör saldırıları ve darbe girişimi hem ülke içi huzuru bozmakla birlikte hem de ülkenin uluslararası misyonunu etkilemiş, yabancı turistlerin ülke içerisinde kendini güvende hissetmemelerine sebep olmuştur. Terör saldırıları sonucunda pek çok yabancı turist hayatını kaybetmiştir. Bu kayıplar sonrasında hükümetler ülkemizde bulunan vatandaşlarını kendi ülkelerine geri çağırmakla kalmamış aynı zamanda Türkiye’ye gitmemeleri için direktiflerde bulunmuşlardır. Elbette bu yaşananlar turizmi oldukça fazla etkilemiştir. 2016 yılı yaz turizmi ülkemiz açısından son yıllarda geçen en kötü sezon olmuştur.

2015 Rusya-Türkiye Uçak Krizi

2015 yılında yaşanan olaylardan yalnızca terör olayları ve darbe girişimi ülkenin yaz turizmini etkileyen faktörlerden değildir. Ülkenin yaz sezonunda en büyük gelir kapısını oluşturan Rus turistler, 2015 yılında yaşanmış Rusya-Türkiye uçak krizi sonucunda yaz tatili için Türkiye’yi tercih etmemişlerdir. 24 Kasım 2015 tarihinde Suriye sınırları içerisinde Türk askerleri tarafından Rus savaş uçağı, Türkiye sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmüştür. Bu da iki ülke arasında önemli bir politik krizin başlamasına sebep olmuştur. Bu politik savaş Türkiye’nin yaz turizmini son derece olumsuz etkilemiştir. Yazın milyonlarca Rus turistin akın ettiği ülkemize 2016 yazında 100.000 Rus turist bile gelmemiştir. Bu da ülkenin ekonomisinde önemli bir etkiye sebep olmuştur. Yıl içerisinde düzelmeye başlayan Rusya-Türkiye politik ilişkileri 2017 yılında yaşanan gelişmelerle de eski haline gelmiştir. Bu olumlu gelişmeler sonucunda 2017 yazında ülkemize tekrar Rus turistlerin akın edeceği yönünde beklentiler oluşmuştur. İlişkilerin eski haline gelmesi yaz sezonuna ait istatistiklerin de eski hale geleceğini düşündürtmüştür. 2017 yılının yaz sezonu istatistiklerine baktığımızda gerçekten de Rusya ile düzelen ilişkiler Rus turistlerin ülkemize olan ilgisinin eski şekline gelmesi açısından yardımcı olmuştur; ancak bu beklenilen sayılara ulaşıldığı anlamına gelmemektedir. Geçen yıllarda elde edilen yüksek rakamlara yine de ulaşılamamış ve oteller boş kalmaya devam etmiştir. 2016 senesine nazaran yükselen rakamlar beklentiyi karşılamak adına yeterli olmamıştır.

2017 Yaz Turizmi İstatistiklerine Genel Bakış

Ülkemizin yaz turizminde etkisi her ne kadar büyük olursa olsun dünya üzerinde Rusya haricinde ülkemizi tercih eden pek çok yabancı turist bulunmaktadır. Milletlerarası politik ilişkilerimizin son birkaç senedir çok iyi olmamasının yanında ilk başta değindiğimiz gibi ülkemizde yaşanan terör olayları ve darbe girişimi de bu ülkelerin ülkemizi tercih etme oranlarının düşmesine neden olmuştur. En çok dikkat çekmekte olan ise ülkemizi tercih eden gelişmiş ülkelerin turist sayılarında büyük bir azalma olduğudur. ABD, İngiltere(Birleşik Krallık), Hollanda, Norveç, Fransa, İsviçre, İtalya, Danimarka, Avusturya ve İsveç gibi ülkelerden gelen turist sayılarında azalma varken; Endonezya, Libya, Kırgızistan, Ürdün, Özbekistan, Cezayir ve Türkmenistan gibi ülkelerin turist sayılarında ise artış gözükmektedir.

Yahya Can Dede

Twitter: @ycandede_

Editör: TE Bilişim