Bank of America uzmanları 'şeyl devrimi’ yani ‘Kaya Gazı Devrimi’diye adlandırılan dönemde, (bu dönem 2010 sonrasına denk geliyor) ABD’deki doğalgaz üreten şirketlerinin çok güçlendiğini ama 2020 başlarında ihracat sorunu yaşadıklarını bu durum karşısında ise nasıl önlemler alınacağını tartıştıklarını açıkladılar.

Gaz Armageddon’u

ABD’li doğalgaz üreticilerinin tespit ettikleri sorunların başında ise Avustralya gibi büyük tedarikçilerin oluşturduğu rekabet, küresel ısınma, Avrupada geçen sıcak kış aylarından dolayı, depoların dolu olması olarak gösterildi. Analistler açıklamalarında sıcak geçen kışlara atıfta bulunarak, doğalgazın sonu anlamına gelen, ‘Gaz Armageddon’u’ şeklinde yorumladılar.

Dünya’nın ikinci büyük ekonomisi haline gelen Çin taleplerinin azalması ise soruna sorun kattığı bildirildi. Çin’in doğalgaz talebinin azalması ABD’li üreticilerin en büyük sorunlarından biri haline geldi.

Uzmanlar, bütün bu veriler doğrultusunda, ihracatın üreticilere bir şey kazandırmadığı konusunda fikir beyan ettiler. Buna çözüm olarak ise ABD iç pazarına dönülmesi gerektiğinin altı çizilerek, hammaddenin burada satılması gerektiği vurgulandı.

Fiyatlar düşecek

Bunun sonuçları ise, aktif üretim, kömür gibi diğer enerji kaynaklarının oluşturduğu rekabet ortadan kalkacak ve fiyatlarda büyük düşüş yaşanacak.

Kaya Gazı

ABD Kaya Gazı ihraç edebilecekken 2019 Mart ayı itibariyle henüz ülke dışına satış yapmadı. Çin’de, Güney Afrika’da, Rusya’da ve dünyadaki başka birçok yerde Kaya Gazı bulunuyor. Ama ilerleme sağlanmıyor. Çünkü, dougun bir piyasada yeni türün tedarik edilmesine ihtiyaç duyulmuyor. Ama durumun değiştiği, Arjantin ve Kanada’daki kaya gazı gelişiminin büyüdüğü, BP ve Chevron gibi dev şirketlerin maddi olarak Kaya Gazı’na yatırım yaptıkları biliniyor.

Editör: TE Bilişim