CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yaptığı açıklamada toplumun orta direği olan esnaf ve sanatkâr kesiminin, AKP iktidarı döneminde ağır darbe yediğini savundu. AKP iktidarının, küçük esnafı, perakendecilik sektörüne giren büyük sermaye gruplarına ezdirdiğini iddia eden Oran, “AKP iktidarı, küçük esnafı, perakendecilik sektörüne giren büyük sermaye gruplarına ezdirdi. Pıtrak gibi çoğalan AVM’ler, esnaf ve sanatkâra büyük darbe vurdu ve vurmaya da devam ediyor” dedi.

Esnaf ve sanatkârların çatı kuruluşu olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nun (TESK) istatistik kayıtlarını tutmaya başladığı 2005’ten, Şubat 2014’e kadar olan dönemde 1 milyon 212 bin 73 esnaf ve sanatkâr ‘sicil terkini’ yaptığını, yani faaliyetine son vererek kaydını sildirdiğini ifade eden Oran, buna göre yılda ortalama 135 bin dolayında esnaf ve sanatkârın mesleki faaliyetini bırakmak, işyerini terk etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Nevşehir rekor kırdı

Oran’ın verdiği bilgiye göre, bu dönemde mesleği bırakanların yeni ticaret hayatına atılanlara oranı özellikle Nevşehir, Burdur, Bartın gibi illerde rekor kırdı. Sicil terkini yapan esnaf gruplarının başında bakkallık, bayilik, büfecilik; kahvecilik, kıraathanecilik ve internet kafe işletmeciliği geliyor. Umut Oran, CHP iktidarında ekonomik büyümeden esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelere yeterli pay verileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim