Özkan, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Özkan, 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin Genel Kurul'daki görüşmelerinin bu hafta tamamlanmasını planladıklarını söyledi. Özkan, 2 bölüm ve 51 maddeden oluşan teklif ile tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının istihdam üzerinde oluşan yükünün sosyal devlet ilkesi gereğince paylaşılması ve giderilmesi, normalleşme sürecinde hareketlenecek olan ekonominin istihdamla desteklenmesinin amaçlandığını belirtti. Özkan, "Ekonomik program hedeflerinin gerçekleştirilmesi, vergide adaletin, etkinliğin ve verimliliğin sağlanması için bazı güncellemelerin yapılması amaçlanmaktadır" dedi.
'CUMHURBAŞKANIMIZIN MÜJDESİ DE YER ALACAK'
'VERGİ AFFI SÖZ KONUSU DEĞİL'
Özkan, teklifte vergi yapılandırmalarına ilişkin düzenlemelerin, 'vergi affı' olmadığının altını çizerek, "Belediyelere olan emlak vergisi de dâhil tüm vergi borçları, idari para cezaları, SGK prim borçları, yaklaşık 3 milyon gencin merakla beklediği KYK borçları gibi kamu alacaklarının anapara sabit kalarak, faizlerin silinmesidir. Yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız, kanunun çıktığı tarihten itibaren yılsonuna kadar posta yoluyla ya da internet aracılığı ile müracaat etmesi gerekecektir. Böylece başvuru için kamu kurumlarında yığılmalar yaşanmayacaktır. Yapılandırmada; maksimum 18 taksit yapılabilecek ve taksitler 2 ayda bir ödenecektir. Peşin ödenmesi durumda ise işleyen faizler silinecektir. Daha önce yapılandırmaya katılanlar ya da yapılandırması bozulanlar da bu düzenlemeden yararlanabileceklerdir. İlk taksitin ödenmesiyle de tüm adli takipler durmuş olacaktır" ifadelerini kullandı
Cahit Özkan ayrıca, evlerinde ürettikleri malları internet üzerinden satanlara gelir vergisi muafiyeti sağlanması, turizm konaklama vergisi yürürlüğünün 1 Nisan 2022’e ertelenmesi, uygulama süresi 31 Aralık 2020’de sona eren bazı vergi avantajlarının sürelerinin uzatılması, Cumhurbaşkanına yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranını 5 puana kadar indirme ve tekrar kanuni seviyesine getirme yetkisi verilmesi ve yurtdışında bulunan para, altın, döviz ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye’deki bankalara bildiren kişilere serbest tasarruf imkânı sağlamasının öngörüldüğünü kaydetti.