Kamu ihale düzenini laçkalaştırıldı, keyfileştirildi, şeffaflığı bozuldu, uluslararası standartlardan uzaklaştırıldı. 
Keyfilik, rüşvet, yolsuzluk, eş dost akraba kayırmayı önlemek amacıyla kurulan barikatların çoğu kaldırıldı. 2002 öncesine dönüldü. Haksız kazanç kapıları yeniden açıldı.
Kamu yararına olmayan birçok kanun değişikliği gibi bu değişiklikler de hemen hemen itirazsız, gürültüsüz, gözden ırak meydana geldi.
CHP ve MHP değişikliklere karşı ses çıkarmadı. Muhtemelen farkına bile varmadılar veya önemini anlamadılar. 

AKP iktidara gelir gelmez, yolsuzlukların alt yapısını oluşturma işine girişti. İlk icraatlardan biri olarak, “Nereden Buldun” Yasası kanunla yasaklandı. “Özelleştirme uygulamalarının yargı dışında bırakılması” için düzenlemeye gidilirken, 2886 sayılı Kamu İhale Kanunu; AKP döneminde tam 163 kez (yılda ortalama 13 kez) değiştirildi. 61.8 milyar dolarla önceki yıllardakinin 8 katı özelleştirme geliri elde edilen AKP döneminde, özelleştirme uygulamalarında tam bir “miras yedi” mantığıyla hareket edildi. Özelleştirmeler, sermayeyi tabana yayma yerine, 80 yılda oluşturulan kamu varlıklarını elden çıkararak özel tekel yaratmaya yönelik gerçekleşti. Karlı, verimli çalışan, Petkim, Telekom gibi kamu işletmeleri bir-iki yıllık karına denk bedellerle elden çıkarıldı, sağlanan gelirler kamu açıklarına yama yapıldı.

Eşe, dosta, akrabaya kıyak

Gerçek değeri 51 milyon dolar olan Balıkesir SEKA Kağıt Fabrikası ise yaklaşık 1800 dönümlük arazisi, 185 lojmanı, sosyal tesisleri ve diğer varlıkları ile birlikte 1.1 milyon dolara AKP yandaşı Albayraklar’a satıldı.

AKP’nin ilk Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’a, mısır ithalinde ve daha sonra pastörize yumurtada KDV ile oynanarak milyonlarca liralık haksız kazanç sağlandı.

TCDD İzmir Limanı yükleme boşaltma işinin, AKP Bakırköy İlçe Başkanlığı görevinde bulunan Reha Genç’e ait Reha Denizcilik şirketine, ihalesiz verildi.

Pamuklu Mensucat 2005’te, ÖYK tarafından 3.7 milyon dolara, AKP’li Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar’ın başında bulunduğu 47 ortaklı Ortak Girişim Grubu’na satıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 7 Haziran 2004 tarihinde,135 ilköğretim okulu inşaatı için açtığı 62 ihaledeki yolsuzluklar nedeniyle Kamu İhale Kurumu, Başbakanlığa resmen başvurarak Bakan Hüseyin Çelik hakkında soruşturma açılmasını istedi, ancak sonuç alınamadı.

Son olarak Resmî Gazetede yayımlanan 678 Sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda değişiklik yapıldı!

Editör: TE Bilişim