Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen bu yüksek büyüme performansı ekonomimizin her türlü iç ve dış müdahaleye rağmen sağlamlığını tekrar teyit etmiştir” dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2018 yılı ilk çeyrekte yüzde 7.4 ekonomik büyümeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Elvan, Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen bu yüksek büyüme performansı ekonomimizin her türlü iç ve dış müdahaleye rağmen sağlamlığını tekrar teyit etmiştir” ifadelerini kullandı. Bakan Elvan, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “2018 yılının birinci çeyreğinde GSYH büyümesi piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek yüzde 7,4 olmuştur. Türkiye bu büyüme performansı ile G-20’nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesidir. Yine bu dönemde gelişmiş ülkelerin yüzde 1,9 ve AB ülkelerinin yüzde 2,2 büyüme ortalamasına sahip olduğu değerlendirildiğinde, ekonomimizin gücü daha net ortaya çıkmaktadır. Büyümenin kaynakları güçlü ve sağlam bir yapıya işaret etmektedir.

SANAYİ SEKTÖRÜ YÜZDE 8.8’LİK BÜYÜME

Birinci çeyrek büyümesine üretim yönünden bakıldığında; sanayi sektörü yüzde 8.8’lik büyüme hızı ve 1.9 puanlık katkı ile çok güçlü bir başarıya imza atmıştır. Hizmetler sektörü (inşaat dahil) ise başta turizm olmak üzere yurtiçi talepteki canlanmanın ivme kazanması ile yüzde 7,2’lik bir büyüme hızı ile büyümeye 4.6 puanlık bir katkı sunmuştur. Tarım sektörü ise yüzde 4,6 büyüme hızı ile büyümeye 0,1 puan katkı sağlamıştır.

İHRACATTA REEL ARTIŞ YÜZDE 0,5 VE İTHALATTA REEL ARTIŞ YÜZDE 15,6

Birinci çeyrek büyümesinin talep yönünden kaynakları ise; özel tüketim (yüzde 11 artış, katkısı 6,7 puan) ve toplam sabit sermaye yatırımı (yüzde 9,7 artış, katkısı 2,8 puan) olmuştur.Makine-teçhizat yatırımı bu dönemde yüzde 7 artmış ve katkısı 0,7 puan olarak gerçekleşmiştir.. Yatırım kalemindeki bu artış potansiyel büyümeyi artırması açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu dönemde kamu tüketimi yüzde 3,4 artmış ve katkısı 0,5 puan olmuştur. Büyümeye net ihracatın katkısı ise -3,6 puan olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde ihracatta reel artış yüzde 0,5 ve ithalatta reel artış yüzde 15,6 olarak gerçekleşmiştir. Reel ihracat ve ithalat rakamları altın hariç değerlendirildiğinde ise sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 10,6 artış gözlenmektedir. Yüksek büyümenin sürükleyicisi sanayi sektörümüz olmuştur. Birinci çeyrekte; güçlü sanayi üretim artışı (yüzde 9,8), yüksek imalat sanayii kapasite kullanım oranı (yüzde 77,9), canlı bir yapı sergileyen Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI: 54,4), ara malı (yüzde 12,6) ve sermaye malı (yüzde 14,1) ithalatında kaydedilen reel artışlar, ve kredi genişlemesinin nispi olarak yavaşlamakla birlikte devam etmesi yüksek büyümeyi beraberinde getirmiştir.

2018 YILI TAMAMINDA YÜZDE 5,5’LİK BİR BÜYÜME BEKLENMEKTEDİR

2018 yılı tamamında Orta Vadeli Program hedefimizle uyumlu olarak yüzde 5,5’lik bir büyüme beklenmektedir. Seçim sonrasında belirsizlik ortamının ortadan kalkması ve bunun yatırımlara olumlu katkısı, seçim programımızda yer alan tedbirlerin yurt içi talebe katkısı, artan ihracat performansı, turizm sektöründe canlanma ve kredi genişlemesinin yatay seyri büyümeye olumlu yansıyacaktır.

Türkiye ekonomisi güçlü yapısal temellere sahiptir. Güçlü ve dengeli büyümeye eşlik eden yüksek istihdam artışları, sağlam kamu maliyesi, dayanıklı bankacılık sektörü ve güçlü sanayisi ile Türkiye emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen bu yüksek büyüme performansı ekonomimizin her türlü iç ve dış müdahaleye rağmen sağlamlığını tekrar teyit etmiştir.”

(İHA)
Kaynak: iha