Haftasonu Bitcoin ve diğer kripto paralarda yaşanan sert düşüş bireysel yatırımcıların endişesini artırdı. 

Cointürk'ten Ali Eren Girişken'in derlediğine göre  lider kripto para birimi Bitcoin, 4 Aralık'ta kaydettiği değer kayıplarıyla birlikte ilk önce 53.000 dolar ardından ise 50.000 dolar destek seviyesini aşağı yönlü kırdı. Kısa süreliğine de olsa 42.000 dolar fiyat seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, güçlü destek seviyesinden bir alış tepkisi ile karşılaştı ve 49.000 dolar fiyat seviyelerine yükseldi.

Bitcoin, yükseldiği seviyelerden bu yana 49.000 dolar seviyelerinde kısa süreli bir konsolidasyona girdi ve 48.800 dolar fiyat seviyelerinden işlem görmeye başladı.

ETHEREUM'DA DURUM NE?

Piyasa değeri bakımından kripto varlık ekosisteminin ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum ise, kaydedilen değer kayıplarının ardından 4.000 dolar destek seviyesinin altında kaldı ve 3.800 dolar fiyat seviyelerine geriledi.

Ethereum, gerilediği 3.800 dolar fiyat seviyelerinin ardından bir miktar toparladı ve kısa süre içerisinde tekrardan 4.000 dolar destek seviyelerinin üzerine çıktı. Kaydettiği son fiyat hareketleri ile birlikte Ethereum, 4.160 dolar fiyat seviyelerinden işlem görmeye başladı.

KÜÇÜK YATIRIMCILAR ENDİŞELİ

Bloomberg'de yer alan habere göre bu durum, küçük yatırımcılar arasında risk toleransları ve aracı kurumlardaki hesap dengeleri konusunda baskıyı artırdı.

Kargaşa sırasında güçlü kalabilme istekleri S&P 500 Endeksi’nin 2021 yılında yüzde 21’lik bir yükseliş gerçekleştirmesine destek olan düşüşlerde alım yapan perakende yatırımcılar, kayıpların spekülatif köşelerde birikmesinden dolayı, yılın en büyük yaralarının bir kısmını sarıyor.

Fed’den gelen şahin dönüş ve Omicron varyantı kripto paraların piyasa değerinde yüzde 10’dan fazla, yeni halka açılan şirketlerinkinde 50 milyar dolar ve sosyal medya yoluyla küçük yatırımcılar arasında popüler olan hisse sepetinde yüzde 14’lük bir erimeye yol açtı.

Günlük işlem yapanların kararlılığı daha önce de test edildi, ancak bu uzun yıllardır, enflasyona ilişkin söylem tonlarını değiştirmeleri risk piyasalarında geçen hafta sert satışlara yol açan merkez bankalarından gelen açık uçlu destek olmadan ilk kez gerçekleşti. Profesyonel spekülatörler, risklerden son 20 yılın en hızlı çıkışını yaparak bunu halihazırda ilan etti.

'DÜŞÜŞLERDE ALIM FIRSATI İŞLEMEDİ'

Bitcoin gibi varlıklardaki büyük düşüşler, bahisçilerin büyük kısmı arasında daha düşük güven için potansiyel yaratıyor. Bu, negatif servet etkisi olarak tanımlanan bir kavram. Hepsi birlikte, kripto para yatırımcılarının işlem yapabilmeleri için hesaplarında, hisse senetlerinin düşmeye başladığı 26 Kasım’a kıyasla, 250 milyar dolar daha az para var.

Miller Tabak + Co. Stratejisti Matt Maley, “Düşüşlerde alım geçen hafta iyi işlemedi, bu nedenle perakende işlem yapanlar biraz geri adım atabilir. Bu yıl arz/talep denkleminin arz tarafından önemli bir rol oynamalarından dolayı, küçük yatırımcıların eksikliği boğalar için istenmeyen bir gelişme” dedi.

Editör: TE Bilişim