Söz konusu düzenleme vergi, SGK, KYK, köprü borcu ve cezalarını kapsıyor. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yasanın çıkmasının ardından yıl sonuna kadar müracaat yapılması gerektiğini ve borçların en fazla 18 eşit takside bölünebileceğini söyledi. Muş, ödemelerin 2 ayda bir yapılacağını da sözlerine ekledi.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, borç yapılanması teklifinin Meclis'e sunulduğunu belirterek, teklifin neleri kapsadığını açıkladı. Mehmet Muş'un açıklamaları şöyle:

Burada kanun çıktıktan sonra yıl sonuna kadar başvurma şartı var. Maksimum 18 taksit yapılabiliyor. Taksitler 2 ayda bir ödenecek. Eğer ilk taksit tarihine kadar peşin ödeme yapılırsa faizler siliniyor. Öte yandan peşin ödeme durumunda Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ne göre uygulanan gecikme zammının da yüzde 90’ı siliniyor.

Gümrük vergisi gecikme zammı ve gümrük idareleri para cezaları da yapılandırma kapsamına alınacak. Bunlarda da yine kanun çıktıktan sonra yıl sonuna kadar müracaat etme şartı getiriyoruz. Maksimum 18 taksit yapılabiliyor burada da. Taksitler 2 ayda bir ödeneceği için 36 aya kadar bir taksitlendirme söz konusu olabiliyor. İlk taksitin ödenmesi için de Ocak 2021 olarak teklifimizde ön görülüyor.

Aynı şekilde sosyal güvenlik birimleri, idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz cezaları da teklifimizde yer alıyor. Yine yıl sonuna kadar müracaat, 18 eşit taksit ve ilk taksit için Şubat 2021 tarihi teklifimizde yer alıyor.

Aynı şekilde ilk özel idarelerine yönelik borçlar kapsama alınıyor. Emlak vergisi, çevre ve temizlik vergisi, ilan vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif kurum alacakları ile birlikte zam ve faizleri de yine kapsama alınacak. Burada da yıl sonuna kadar müracaat edilmesi gerekiyor ve 18 eşit taksit ön görülüyor. İlk taksidin ise Ocak 2021’de ödenmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilişim