Sonrasında kayıplarının bir kısmını telafi etmesine rağmen piyasalardaki aşırı oynaklık sürüyor.

BIST 100 endeksinde Cuma günü yaşanan sert düşüşün ardından, yeni haftanın ilk işlem gününde oynak bir seyir izliyor.

BIST 100 endeksi yeni haftaya yüzde 3,71 düşüşle 2 bin 7 puandan başladı. Sonrasında kayıplar yüzde 4,5’e ulaştı. Sonrasında BIST100 kayıplarını telafi ederek yüzde 1’lik primlenme yaşadı.

VİOP’ta BIST 30 endeks kontratı da haftaya yüzde 5’in üzerinde düşüşle başlamıştı. Sonrasında burada da kayıpların bir kısmı telafi edildi

Borsa güne sert kayıpla başlarken, Borsa İstanbul yönetimi piyasalar açılmadan önce BIST 50 endeksindeki paylarda açığa satışa bugün için yukarı adım kuralı getirildiğini duyurmuştu.

YUKARI ADIM KURALI NEDİR?

Sermaye piyasalarında açığa satışta uygulanan kuralardan biri yukarı adım kuralıdır. Organize bir piyasada işlem gören bir menkul kıymetin işlem sırasındaki fiyatının üstündeki fiyata üst fiyat denir.

Uptick kuralı da açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak adlandırılır. Ancak, hissenin son gerçekleşen fiyatı bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir.

CUMA GÜNÜ SERT KAYIP

Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da günlük düşüşün yüzde 7’ye ulaşmasının ardından ikinci kez devre kesici devreye alındı. İşlem saati sonlanana kadar BIST100 yüzde 8,50’nin üzerinde değer kaybetti.

BIST’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Saat 16:54  itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin ikinci aşaması tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur”

YÜKSELİŞ SONLANDI

6 Ekim’de 1370’lerden başlayan primlenme, geçtiğimiz Cuma günü 2370’e gelmişti. Borsada 14 gün boyunca aralıksız yaşanan artış, Cuma günü sonlandı. Borsa İstanbul, son 10 haftadır aralıksız getiri sağlıyordu.

Mart 2021’den bu yana devre kesici ilk defa iki kez art arda çalıştı. BIST 100 hisse senetlerinin 66’sı yüzde 9’un üzerinde değer kaybetmişti.

Editör: TE Bilişim