Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, korona virüs döneminde inşaat maliyetlerinin yüzde 113 arttığına dikkat çekti.

Eren, çözüm bulunamaması halinde konut fiyatlarına yüzde 50-60 zam geleceğini açıkladı.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; korona virüs salgını nedeniyle tüm sektörler zarara uğradı. Özellikle inşaat girdi maliyetlerinin artması ucuz konut üretimini düşürdü. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, önümüzdeki günlerdeki büyük tehlikeyi açıkladı.

İnşaat maliyetlerinin ortalama yüzde 113 oranında arttığına dikkat çeken Eren, çözüm bulunamazsa konut fiyatlarının yüzde 50 – 60 daha pahalı olacağını belirtti. Kamuya iş yapan müteahhitler için fiyat farkı ödenmesini ve işi sürdüremez hale gelenler için de tasfiye veya devir hakkı tanınmasını isteyen Eren, “Beklentilerimiz karşılanmazsa gelecek sene şantiyelerimizin açılması zor olur” diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRET 4000-4500 ARASI MAKUL"

Eren, kendisinin asgari ücrete ilişkin görüşünün sorulması üzerine ise “4000 – 4500 lira arasındaki asgari ücretin toplumsal açıdan makul olduğunu düşünüyorum. Bizlerin de biraz fedakârlık yapmamız gerekiyor. İşçilik maliyetinin altyapı projeleri maliyetindeki payı yüzde 8, konut inşaatında ise yüzde 15. Bizim için önemli olan kısım, maliyetlerimizin yüzde 85’ini oluşturan ve kur artışına bağlı olan girdilerimizi içeren kısım” ifadelerini kullandı.

Konut üreticisi müteahhitlerin maliyet artışlarını konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklarını belirten Erdal Eren, “İnşaat girdilerinde ortalama yüzde 113 olan maliyet artışları ucuza konut satılmasını engelliyor” dedi.

Geçen yıl konut kredisi kampanyası sırasında eldeki konutların çoğunun satıldığını ancak dövizdeki hareketlenme karşısında vatandaşın konut alımında yeniden bekleme politikası izlemeye başladığını belirten Eren, “Mezarlık soyguncuları hariç şu an konut alan yok” şeklinde konuştu.

"YÜZDE 50-60 DAHA PAHALI OLACAK"

Konut inşaatında en yüksek maliyeti arsa fiyatlarının oluşturduğunu vurgulayan Eren, şöyle devam etti:

“Bazı bölgelerde arsa maliyeti, bina yapım maliyetlerinden yüksek kalmaktadır. Ucuz konut üretilebilmesi için devletin piyasaya verebileceği en büyük destek, kamu arazileri vasıtasıyla uygun fiyatlı arsa üretilmesi olacaktır. Bir çözüm bulunamazsa girdi maliyetlerindeki artışın da etkisiyle konut fiyatları yüzde 50 – 60 daha pahalı olacak.”

Eren, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin sektöre yansıyıp yansımadığına ilişkin bir soru üzerine, “Faizlerdeki indirim henüz bizim kredi maliyetlerimize yansımadı. Konut kredisi faizleri önce 1.29’a, sonra 1.24’e indi. Konut ihtiyacı olan vatandaşlar için yüzde 1.24 hala yüksek bir faiz oranıdır. İhtiyaç sahipleri için konut kredi faizlerinin psikolojik eşik olan 1’in altında olması gerekir” cevabını verdi.

Editör: TE Bilişim