Sözcü’nün haberine göre; Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle yurt içi piyasada fiyatı artan ilk ürün un oldu.

Sanayicinin gözü kulağı ise TMO'nun buğdayı hangi fiyat seviyesinden ithal edeceğinde.

İthalat fiyatları ekmek fiyatlarında da belirleyici olacak. Öte yandan, savaşın ithalatı aksatmaya devam etmesi halinde yağ fiyatları da artabilir.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası buğday ve petrol fiyatlarındaki sert artışlar, Türkiye’de un fiyatlarının artmasına yol açtı.

Ülke genelinde bilinen bir un markasının fabrika satış temsilcisinin sozcu.com.tr'ye aktardığına göre, savaşın etkisiyle un fiyatları çuval başı 35-50 TL aralığında zamlandı.

Ulusal marketlerin en az 3 aylık anlaşmalarla un almasından dolayı, bu zamların marketlerdeki un fiyatlarına 3 ay sonra yansıması bekleniyor.

Bu süre zarfında maliyetleri artırıcı etkilerin devam edecek olmasından dolayı, vatandaşı gelecek aylarda birikimli un zamlarının beklediği belirtildi.

Diğer yandan, bitkisel yağ arzında 1-2 aylık stok kaldığını belirten Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yaptığı açıklamada, ithalattaki aksamaların arz tarafında sıkıntı yaratması durumunda yağ fiyatlarının zamlanacağına işaret etti.

Editör: TE Bilişim