Cangöz: Kayıt dışıyla mücadele, vergi adaletinin sağlanması için şart
Ekonomist Coşkun Cangöz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı kayıt dışı ekonomiyle mücadele verilerine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Cangöz, Medium'da yayımladığı yazısında, bazı meslek gruplarının geçen yılki gelir beyanlarının düşündürücü ve trajikomik olduğunu belirtti. Özellikle son yıllarda popülerleşen kahve dükkanlarının gelirlerinin bu listede yer alıp almadığının merak konusu olduğunu ifade etti.
Yazısında, Bakan Şimşek'in en düşük gelirli memurun ne kadar kazandığını bilmemesine dikkat çeken Cangöz, Temmuz zammıyla birlikte en düşük memur emeklisinin 22 bin 669 TL, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşının ise 16 bin 881 TL olduğunu hatırlattı. Bu rakamlar ışığında, Bakan Şimşek'in paylaştığı listeye yeniden bakılması gerektiğini vurgulayan Cangöz, emekli ve memurların serbest çalışanlara göre daha yüksek gelir elde ediyor gibi görünmesinin vergi yükünü de etkilediğini belirtti.
Ocak-Haziran 2025 bütçe gerçekleşmelerine göre, bütçe gelirlerinin büyük kısmının gelir vergisinden ve çalışanlardan yapılan vergi kesintileri ile sermaye gelirlerinden (mevduat faizi, fon geliri vb.) alınan stopajdan kaynaklandığı görülüyor. Gelir vergisindeki artışın geçen yıla göre yüzde 96,5 olması dikkat çekerken, enflasyon yüzde 35'ler düzeyindeyken kurumların faiz artışı yüzde 15,7 ile sınırlandırıldı. Bu durum, gelir vergisi mükelleflerinin reel olarak daha fazla vergi ödediğini, kurumların ise daha az vergi ödediğini gösteriyor. Cangöz, çalışan kesimlerin gelir vergisi ve dolaylı vergilerle artan yükünün azaltılması ve vergi adaletinin sağlanması için kayıt dışıyla mücadele edilmesi gerektiğini, bunun da sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın değil, tüm yurttaşların sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.