Bain, dijital yatırım kararını kolaylaştırmak için, şirketlere dijital yetkinlikleri geliştirmeye yarayacak beş öneride bulunuyor.

İstanbul; Günümüzde çoğu şirketin üst yöneticisi dijital stratejileri belirlerken iki karar arasında kalıyor. Bain & Company tarafından gerçekleştirilen “Dijital Operasyonlara Akıllı Bir Yaklaşım” başlıklı araştırmada bu ikilem kısaca şöyle özetleniyor: dijital trendler ışığında, rekabet gücünü korumak üzere hızlı ve ciddi bir yatırım yapmak, ancak yanlış bir trende yatırım yapılması halinde bunun riskiyle baş etmek; ya da dijital dönüşümü geciktirdiği için rekabetin çok gerisinde kalmaya razı olmak. Geleneksel olarak uzun vadeli planlama yapan operasyonel fonksiyonlar ise bu tartışmanın merkezinde yer alıyor. Araştırma, bu ikilemin şirketleri dijitale yatırım yapma konusunda çekimser davranmaya ittiğini gösteriyor. Araştırma, operasyonların büyük ve yaşamsal işlevlere sahip olmalarından dolayı hata yapma lüksleri olmadığına vurgu yaparken, başarılı şirketlerin bu konudaki yatırımların gecikmesinin uzun vadede vereceği zararın farkında olduklarını ortaya koyuyor. Bain çalışmada dijital yatırım kararını kolaylaştırmak için, şirketlere dijital yeteneklerini geliştirmeye yarayacak beş öneride bulunuyor.

Çalışmaya göre şirketler, yanlış bir trende yatırım yapmanın kısıtlı sermayeyi, en iyimser deyişle, boşa harcamak olacağını biliyor. Ayrıca dijital konusunda söz hakkına sahip olan liderler eksik bilgi ile çalıştıklarının ve önlerini tam olarak görmeden ilk adımlarını atmak zorunda olduklarının da farkındalar. Buna karşın, operasyonel fonksiyonlar söz konusu olduğunda, deneme-yanılma yöntemlerin uygulanması pek mümkün olarak görülmüyor. Bu noktada, detaylı ve uzun vadeli planlama yapmaya alışık operasyon sorumlularının, çevik yaklaşımları sevmeseler dahi, bunun onları dijital yatırımın belirsizliğinden koruyabileceğini görmeleri önem kazanıyor.

Dijital vizyonerler, dijital icraatçılara karşı

Dijital konusunda söz sahibi liderlerin profilleri incelendiğinde, Bain’in ‘dijital icraatçılar’ ve ‘dijital vizyonerler” olarak adlandırdığı iki grup ortaya çıkıyor. Dijital icraatçılar geleneksel yöntemlerle hareket ederken, dijital vizyonerler teknolojinin iş dünyasını tümüyle değiştireceğine inanıyorlar. Dijital liderler operasyonel stratejileri oluştururken, dijital icraatçıların önemli uyarılarını dikkate almak, ancak aynı zamanda dijital vizyonerlerin geniş kapsamlı bakış açılarından yararlanmak gibi önemli bir görev üstleniyorlar. Bunun için gerektiğinde operasyonel fonksiyonların dışındaki yeteneklerden yararlanmak da dahil olmak üzere, geleneksel olmayan yöntemlere başvuruyorlar.

Bain “Dijital Operasyonlara Akıllı Bir Yaklaşım” başlıklı çalışmasında, dijital yatırım kararını kolaylaştırmak için şirketlere dijital yetkinliklerini geliştirmeye yarayacak beş öneride bulunuyor.

1)    Operasyon sorumlularına strateji belirlemek üzere daha büyük bir görev verin. Bugünün sayısal dünyasında operasyon sorumluları, sadece şirket stratejisini uygulamıyor; onun geliştirilmesi sırasında giderek daha çok sorumluluk alıyor.

2)    İlk adımı atın. Uzun karar alma süreçlerinin yavaşlığından kurtulmak adına, en önemli birkaç dijital trendi tespit edin ve bunlar ışığında şirketi başarıya götürecek bir kararlar dizisini alın. Başarılı dijital liderler, kendilerini doğru yöne götürecek ‘aşamalı’ yatırım kararları verirler.

3)    İddialı hedefler belirleyin. Geleneksel olarak konulan, yıllık 1-2 civarında sürekli iyileştirme hedeflerine ek olarak, üç yıl için yüzde 10-15 veya daha yüksek iyileştirmeleri hedefleyin. Tabi bu tür bir performans sıçraması, geleneksel düşünce yapısının ötesinde, yeni bir düşünce yapısına gerektirmekte.

4)    Yetkinliklere yatırım yapın. Günümüzde şirketler, kısa dönemde yatırım geri dönüş oranını maksimize etme kıskacına düşmeden, ihtiyaç duydukları uzmanlığa erkenden yatırım yapmaya ve ardından otomasyon, tahmine dayalı bakım ve nesnelerin interneti gibi alanlarda ustalık elde etmek üzere fırsat kollamaya başlıyorlar. Dijital yetkinliklere büyük yatırımlar yapmaya hazır olmayan şirketler bile, yazılımı bir hizmet olarak kullanarak (SaaS), bulut teknolojisinden faydalanarak ve daha fazla dış kaynak kullanarak dijital teknolojilerden yararlanmaya başlayabilirler.

5)    Operasyon dışı üyeleri ekibe dahil edin. Farklı fonksiyonlardan üyelerin bulunduğu karma ekipler, daha iyi dijital operasyon planlaması yapan ekipler olarak ortaya çıkmakta. Özellikle bu ekiplerde hem dijital icraatçıların hem de dijital vizyonerlerin bulunması dengeli stratejilerin oluşturulmasını sağlayan etkili bir yöntem olarak görülmekte

Editör: TE Bilişim