Piyasalara politik risklerin hakimiyeti devam ediyor. Dün 2.08 TL'yi test eden dolar bugün önce 2.0870 TL ile tarihi rekoru kırdı. Ardından 2.09 TL eşiğini de aşınca, Merkez Bankası'ndan müdahale geldi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre döviz satım ihalelerinde minimum tutarı 10 katına kadar artırabilecek. Merkez Bankası günlük döviz satım ihalesi için minimum tutarı 50 milyon dolar olarak belirlemişti. Açıklanan yeni kararla birlikte Merkez Bankası bu miktarı 500 milyon dolara kadar çıkarabilecek. Açıklamanın ardından dolar 2.09 TL'nin altına düştü.

Türkiye'yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun piyasalara etkisi bugün de devam ediyor. Operasyonun yarattığı siyasi gerginlik ile sarsılan piyasalarda dolar yükselmeye bugün de devam etti.

Dün 2.08 TL'yi test eden dolar bugün önce 2.08 TL'yi de geçerek 2.0870 TL ile rekor kırdı. Dolarda yükseliş gün içinde de devam etti. Dolar 2.09 TL seviyesini de geçti ve 2.0944 TL'ye ulaştı.

Dolar en son 5 Eylül'de Amerikan Merkez Bankası Fed'in açıklamaları sonucu 2.0844 TL ile tarihi rekorunu kırmıştı. Operasyon gerginliği ile birlikte dolar rekoru tazelemiş oldu.

MERKEZ'DEN JET MÜDAHALE

TC Merkez Bankası rekor kıran dolara karşı ilk müdahalesini de yaptı. Merkez Bankası döviz satım ihalelerinde minimum tutarı 10 katına kadar artırabilecek.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Döviz kurlarında aşırı oynaklık gözlenen günlerde saat 16.30’da yapılan döviz satım ihalesi tutarı minimum tutarın 10 katına kadar artırılabilecektir."

Merkez Bankası günlük döviz satım ihalesi için minimum tutarı 50 milyon dolar olarak belirlemişti. Açıklanan yeni kararla birlikte Merkez Bankası bu miktarı 500 milyon dolara kadar çıkarabilecek.

Merkez Bankası'nın bu açıklamasının ardından dolar 2.09 TL'nin altına düştü.

BORSA KARARSIZ SEYREDİYOR

Öte yandan borsa dün doların yükselmesiyle birlikte gelen satışların ardından güne önceki kapanışa göre 344,26 puanlık yükselişle 69.444,28 puandan başladı.

Ancak doların rekora çok yaklaşmasıyla borsa da satışlar arttı. Borsa şu dakikalarda yüzde 0,49 kayıpla 68 bin 816 puanda seyrediyor.

ALTIN DİP YAPTI

Fed'in varlık alımlarından çekilme kararının yol açtığı satış dalgası spot altını 1200 doların altına indirdi.

ABD Merkez Bankası Fed'in varlık alımlarından çekilmesi altında satış dalgasına yol açtı. Bugünün erken saatlerinde 1185 dolara kadar gerileyen altın, böylelikle Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu. Yatırımcıların düşük seviyeden fırsat alımları yapmasıyla birlikte altın 1192 dolara kadar yükseldi.

32 YILIN EN KÖTÜSÜ

İçinde bulunduğumuz hafta boyunca yüzde 3 değer kaybeden altın, 2013 boyunca da yüzde 29 düştü. Spot altın, böylece, son 32 yılın en büyük düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

 

Editör: TE Bilişim