Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının yanı sıra enflasyon riski, ABD ile gerilen ilişkiler ve hükümet kanadından gelen faizin düşmesi gerektiğine yönelik söylemlerin Merkez Bankası'na dönük eleştirilerle güçlenmesinin etkisiyle döviz piyasasında hareket görülüyor.

Dolar/TL 3,9470 ile tarihi rekorunu yenilerken, euro da 4,6374 ile tüm zamanların en yükseğini gördü. 

Uzmanlar, TL'nin değer kaybetmesinde enflasyondaki artış ve siyasi gelişmelerin etkili olduğunu belirtiyor. Ekimde enflasyonun yüzde 11,90 gelmesinin ardından hem artan kur ve enerji fiyatları hem de soğuk havaların etkisi ile gıda fiyatlarının kasımda yılın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Öte yandan geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'na yönelik "Müdahale etmediğimiz için bu haldeler" şeklindeki sert faiz eleştirisinin piyasalarda tedirginlik yarattığı ifade ediliyor.

Bu arada Merkez Bankası, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine dün başladı. Bir, üç ve altı aylık ihalelere toplam 637 milyon dolarlık teklif geldi. Gelen tekliflerin 350 milyon dolarlık bölümü karşılandı. Uzmanlar, Merkez'in söz konusu adımının piyasalarda pek olumlu karşılanmadığı ve TL üzerinde pozitif etki yaratmadığını ifade ediyor.

Editör: TE Bilişim