İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, pamuk elyafı ile ipliği başta olmak üzere hazır giyim sektörünün kullandığı hammadde ve ara malların fiyatlarında son 3 ayda dolar bazında yüzde 50 civarında artış olduğunu ifade etti.

Türkiye'de son yaşanan gelişmelerin ardından dolar kurunda da önemli bir artış meydana gelmişti. Şu anda 1 dolar, 8, 17 Türk Lirası'ndan işlem görüyor. Doların artmasıyla birlikte vatandaşın cebindeki para da değersizleşirken, vatandaşlara bir kötü haber de giyim sektöründen geldi.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre Türkiye'de sektör temsilcileri hammadde ve ara malı fiyatlarındaki artışlara dikkat çekmeye devam ediyor.

TİM Başkan Vekili ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, yaptığı açıklamada hammadde ve ara mallarında hem maliyet artışı hem de erişim konusunda yaşanan sıkıntının devam ettiğini belirtti.

"DÜNYADAKİ ARTIŞ 20-25, TÜRKİYE'DE YÜZDE 50"

Gültepe, pamuk elyafı ile ipliği başta olmak üzere hazır giyim sektörünün kullandığı hammadde ve ara malların fiyatlarında son 3 ayda dolar bazında yüzde 50 civarında artış olduğunu söyledi.

Hammadde maliyetlerinde küresel ölçekte bir artış olduğuna işaret eden Gültepe, şunları kaydetti:

"Dünyadaki artış yüzde 20-25 düzeyindeyken Türkiye'de yüzde 50'lere ulaşması sektörün rekabet gücünü zayıflatıyor. Buradan bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum; içeride katma değerli ürüne dönüştürebileceğimiz elyaf ve ipliğinin, özellikle küresel pazarlarda rakibimiz olan ülkelere ihraç edilmesini frenleyecek önlemleri daha fazla zaman kaybetmeden almak gerekiyor. Biz bu süreçte pamuk elyafı ihracatının durdurulmasını, iplik ihracatının da gözetim altına alınmasını, en azından iç pazardan daha ucuza yurtdışına satılmaması için bir fon konulmasını istiyoruz. İplik ithalatında uygulanan ilave gümrük vergilerinin de belli bir dönem kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz."

Editör: TE Bilişim