Yeniçağ gazetesi yazarlarından Remzi Özdemir Merkez Bankası’nın faiz artırımına son verme ihtimalini açıkladı.

Ebru Güngör’ün “Merkez Bankası Ocak ayında ne kadar faiz artırımı yapacak?” sorusuna Remzi Özdemir, “O oranı önümüzdeki günlerde yaşanan gelişmeler gösterecek. Dünyadaki gelişmeler bakmamızda yarar var.” cevabını verdi. 

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın göreve gelmesiyle son 2 ayda faiz artırımına giden Merkez Bankası’nın yeni yılda faiz artırımına son vereceği birtakım kişiler tarafından gündeme taşınıyor.

Güngör’ün “Merkez Bankası’nın faiz artırımına son vereceği de konuşuluyor. Bu teknik olarak mümkün olabilir mi?” sorusuna Özdemir’den çarpıcı bir açıklama geldi: “Tabii ki teknik olarak Merkez Bankası’nın elinde böyle bir güç var. Yani ben 600 küsür baz puanlık faiz artırdım der. Merkez Bankası’nın son iki aylık enflasyonu yüzde 14.5 ben size veriyorum 17 diyebilir. İşte iki buçuk puanlık bir reel getiri var. Dünyada eksi faiz olurken Türkiye gibi bir ülkede iki buçuk reel faiz alıyorsunuz, daha ne istiyorsunuz diyebilir. Ancak buna kim inanır, önemli olan da bu. Bu yüzden Merkez Bankası’nın bu olasılığını zayıf görüyoruz. Merkez Bankası’nın faiz arttırmaması yönünde beklenti hakim özellikle AKP kanadında saraya yakın bazı danışmanların iyi bir faiz artışı yapmaması gerektiği yönünde görüşe hakim. Ama bu Türkiye için ciddi bir tehlike olur. Eğer dolar mevzuatlarının değişmesini istiyorsanız faiz artırmak zorundasınız. “

Editör: TE Bilişim