Kırgızistan'da Çinli şirkete karşı yüz binlerce kişi tarafından büyük bir protesto gerçekleştirildi. Narın kentinin Atbaşı ilçesinde düzenlenen protesto gösterisinde Çinli bir firmaya ait olan lojistik merkezinin kurulmasına bölge halkı tepki gösterdi.

Atbaşı kenti sakinleri öğle saatlerinde toplandıkları organizasyonda Çinli firma tarafından açılacak olan tesislere asla izin vermeyeceklerini söyleyerek Çin karşıtı sloganlar atarak duruma tepki gösterdi. Açılan pankartlarda da Çin karşıyı yazıların olması da gözlerden kaçmadı.

Kırgızistan bayrakları eşliğinde Kırgızlar da bu eyleme katıldı. Kırgız toprağının Çinlilere satılması vurgusu üzerinde durulurken Narin bölgesi emniyet unsurları tarafından yapılan açıklamada ise çok sayıda polisin burada görevli olduğu ve kamu düzeninin her anlamda korunduğu ifade edildi.

Kırgızistan 5. Sırada

Çin'e olan borçluluk sıralamasında daha önceden elde edilen veriler ışığında Kırgızistan, 5. sırada yer aldı. Yayımlanan raporda Çin'in bu borçlandırmalarının kayıt dışı olduğu ve takip edilemediği belirtilirken borcun tam olarak ne kadar olduğunun da bilinmediği kaydedildi. Kırgızistan'ın yüzde 30'unu Çin'den alınan borçların oluşturduğu ifade edilirken bu listede Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın da yer alması dikkatlerden kaçmadı.

Editör: TE Bilişim