Kapı ve Pencereler

Kapı ve pencerelerinizi mutlaka kontrol edin. Pencereleriniz ve kapılarınızdan gelen hava sızıntısı ne kadar az ise ısı kaybıda o kadar az olur. Böylece oda ısısını sağlamak için daha çok sıcaklığa ihtiyaç duymazsınız. Sızıntıları rüzgarlı havalarda daha kolay farkedebilirsiniz. Bu sızıntıları önlemek için süngerli bantlarla pencere kenarlarını ve kapı altlarını kapatabilirsiniz. Bu önlem tabii ki geçicidir. Daha uzun süreli sonuç almak için pencerelerin ve balkon kapılarının çift camlı, pimapen ve iyi şekilde monte edilmiş olmasına önem vermek gerekir. Evinizdeki fazla kullanmadığınız odaların kapılarını kapalı tutmanız ısı kaybını engeller. Yalnızca duştan sonra banyo kapısını açık tutarak içeriğe sıcak hava buharının girmesini sağlayabilirsiniz.

Kalorifer Petekleri

Dairenizin dışarıya bakan, ısıltılmayan duvarlarına monte edilmiş olan peteklerinizin arkasına yalıtım levhaları koyarsanız evinizin ısı kaybını azaltmış olursunuz. Az maliyetli olan bu levhalarla daha çok ısı kazanırsınız. Balkonlarda bulunankombilerinizin kalorifer ısı borularını izole ettirmeniz de ısı kaybını büyük oranda engeller. Peteklerin önünü eşyalarla kapatmanız ısı yayılımını engeller, kalorifer önlerini boş tutarak ısının bütün odaya etki etmesini kolaylaştırırsınız.

Perde ve Panjurlar

Perde ve panjurların kapalı tutulması da dışardan gelen soğuk havanın içeriye girmesini engelleyen alternatiflerden biridir. Fakat perdeleri kalorifer önüne uzatmak da ısıyı engeller.

Sıcaklık Ayarı

 

 

Kış geldi. Hepimizin korktuğu doğalgaz faturaları yine kış boyunca gündemimizde olacak. Doğalgazın yüksek fiyatları el yakıyor ve bizleri dahaucuza ısımanın yollarını aramaya sevk ediyor. Enerji tasarrufunun en önemli aşamasını yalıtım oluşturuyor. Yalıtım dışında vereceğimiz tüyolarla da daha kolay ısınarak bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.

Isı Yalıtımı

Isı yalıtımı yaptırarak sağlığınızı ve evinizi korurken tasarruf da sağlarsınız. Isı yalıtımı kışın ısınmak ve yazın serinlemek için harcadığınız enerjiyi azaltarak daha rahat bir ortamda yaşamanızı sağlıyor. Bu amaçla, binaların çatıları, dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, döşemeleri ve tesisatlarında ısı geçişini azaltan önlemler alınıyor. Isı yalıtımı yapıldığında, binadan dışarıya çıkan ısının azalmasıyla birlikte, ısınmak için tüketilen yakıt miktarında da düşüş sağlanıyor. Bu azalma miktarı, binanızın bulunduğu iklim bölgesine göre değişmekle birlikte %50 – %70 arasında değişiyor. Yani yalıtımsız bir eviniz varsa ve kışın evinizi ısıtmak için ayda 100 birim yakıt tüketiyorsanız, evinizi yalıtarak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime düşürebilirsiniz. Ayrıca, ısı yalıtımlı duvarlarda iç yüzeylerde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ve sıva veya boya kabarmalar da oluşmaz. Yalıtımsız evlerdeki buharlaşmadan dolayı artan basıncın solumun yolu hastalıkları ve romatizmaya neden olması da engellenir.

Uzmanlara göre oda sıcaklığının normal koşullarda 20 ile 22 derece olması gerekiyor. Sıcaklığın çok yükseltilmesi fazla enerji tüketimine, odadaki havanın kurumasına ve grip olma riskinin artmasına neden oluyor. Bu nedenle oda sıcaklığını düşük tutmak yararınıza olacaktır. Ayrıca, doğalgazı gece gündüz kısıkta yakmak sadece gündüzleri yüksek yakmaktan daha ekonomiktir.

Ev Giyimi

Evinizde giyeceğiniz kıyafetleri seçerken şık olmalarından çok rahat ve kalın olmalarına önem verin. Kalın, yünlü kazaklar ve çoraplar tercih edilebilir. Hatta birçok mağazada satılan ev botlarını da ayaklarınızı sıcak tutması için tercih edebilirsiniz. Kış aylarının vazgeçilmezi olan batteniyelerin giyilebilirleri de mevcut, bunlardan da birer tane edinebilir, battaniyeninizin sıcaklığını her anınızda hissedebilirsiniz. Sıcak su torbaları da ısınma da bir başka alternatif olabilir. Bitki çaylarınızı da yanınızdan eksik etmezseniz kara kışı keyifli kış hale getirebilirsiniz.

Konut Seçimi

Merkezi sistemli konutlar yerine kombili evleri tercih edin. Böylelikle apartman sakinlerine bağlı kalmadan sıcaklık ayarlarını isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Böylece, seyahate çıktığınız ya da hafta sonları evde olmadığınız zamanda yanan yakıt için ücret ödemezsiniz

 

Yeni yıl kapımızda. Yılbaşı hediyeleri, yeni yıl kutlamaları derken bütçelerimizi aşıp ipin ucunu biraz kaçırabiliriz. Yeni yıla girerken, yeni yıla dair hedeflerimiz beklentilerimiz de yavaş yavaş şekillenmeye başlar. Bütçemizdeki açıkları kapatmak için ilk hedeflerimiz arasına daha az para harcamak veya tasarruf etmek giriverir.

Özellikle para tasarrufu yapmak yaşam kalitesini yükseltir, fakat paranın zor kazanılması ve biriktirilmesine karşın, harcaması çok kolaydır. Para tasarrufu sağlayabilmeniz için bazı öneriler hazırladık.

Yeni yılın keyifli, sağlıklı ve mutluluk dolu geçmesini dileriz.

 

 

edin. Ödemelerinizin ne durumda olduğunu takip edin. Özellikle yaklaşanyeni yıl alışverişleriyle harcamalarda önemli artışlar yaşanıyor.

•    Bankanızdan borçlarınıza dair belgeleri isteyin. Borçlarınızı ödemeden mümkün olduğunca daha az para harcayın.

•    İhtiyaçlarınızı önem sırasına göre planlayın. Böylece beklemediğiniz bir ödemeyle karşılaştığınızda yaşanacak bütçesıkıntısını en aza indirmiş olursunuz.

•    Yılbaşı hediyelerinizi seçerken hem ucuz hem de anlamlı olanları tercih edin. Unutmayın ki sevdiklerinizi hediyenin pahalılığından çok içerdiği anlam mutlu edecektir.

 

 


 

•    Faiz oranları düşmüş olsada yine de daha iyi fırsatlar olabilir. Bunun için teklifleri karşılaştırabilir ve sizin için daha iyi bir oran bulup, tasarruf sağlayabilirsiniz.

•    Eğer çek kullanacak ya da kart ödemeleri yapacaksanız kaydını tutun çünkü ödemeleriniz hesabınızdan çekilmemiş olabilir.

•    Küçük harcamalarınızda kredi kartı yerine nakit ödemeyi tercih edin. Karttan çekilen parayı gözünüz görmediği için daha kolay harcama yapabilirsiniz.

•    Eğer beklenmedik bir ödeme yapmak zorunda kaldığınızı ve dolandırıldığınızı düşünüyorsanız bankanızı mümkün olduğunca kısa bir sürede durumdan haberdar edin. Bankanızı yardıma ihtiyacınız olduğu her durumda bilgilendirin.

•    Faiz oranları kredi kartlarını etkileyebilir, bunun için mevcut oranı değerlendirebilirsiniz. Belki sizin için daha iyi bir teklif bulabilirsiniz. Hayatınızdaki ekonomik dengeyi sağlamak için kısa vadeli sıfır faiz fiyatlarından sabit faiz oranlarına geçebilirsiniz.

•    Kullanmadığınız veya makbuzu olmayan eşyalarınızı internetten satabilir, böylece ek kazanç sağlayabilirsiniz.

•    Alışveriş sitelerindeki indirimler sizi alışveriş yapmaya teşvik edebilir. Sitelerin e-bülten üyeliğinden çıkarak bunu engelleyebilirsiniz.

•    Sadece moda diye ihtiyacınız olmayan bir şeyi almayın. Bir sonraki sezon bunun pişmanlığını yaşabilirsiniz.

•    Alışveriş öncesi alınacakları bir kağıda yazın ve bu kağıtta olanların dışında bir şeyler almamaya çalışın. Ayrıca, market alışverişlerinize tok karnına çıkmak daha az ürün almanıza neden olacaktır.

•     İnternette alışverişler, restoranlar ve eğlenceler için birçok ücretsiz indirim kuponu mevcut. Alışverişten önce kuponların kullanılabilir limitlerini kontrol edin. Ayrıca bu kuponların alışverişi tetikleyici unsurlar olduğunu da unutmayın.

•   

•    Mağaza kartlarını kullanacağınız zaman dikkatli olun, bazıları yüksek faiz oranı taşıyabilir. Ayrıca bir hediye kartı verilecekseniz, kartın ya da makbuzun son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz.

Editör: TE Bilişim