Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Dolarda olacakları, son açıklanan enflasyon rakamlarını ve Türkiye ekonomisinin kötü gidişatını anlattı. Yeşilada, "Enflasyon böyle yükselirse dolar patlar" dedi.

Atilla Yeşilada bu hafta Mesele Ekonomi – Zor Görev programında Türkiye’nin enflasyon sorununu birçok farklı açıdan ele aldı.

EKONOMİST ATİLLA YEŞİLADA ŞÖYLE AÇIKLIYOR:

"Enflasyon böyle yükselmeye devam ederse dövizi tutamaz bir yerde patlar bu iş. Patladığı zamanda en çok kim kaybeder en çok çocuklar kaybeder çünkü ana baba kazanamıyorsa onlar da yemek yiyemiyor."

Dolardaki sakinleşmenin enflasyonu nasıl etkileyeceğini anlatan Yeşilada, yüksek enflasyonun birinci nedeninin bozulan beklentiler olduğunu belirtti.

Enflasyonun olduğundan düşük gösterilmesinin kimlere fayda kimlere zarar getirdiğini açıkladı. Son olarak da liralaşma tartışmasına da katıldı.

"Bu hükümetin yanlış anlamalarından biri Cumhurbaşkanın kur düşecek, enflasyon faiz düşecek diyor. Bunların birbirine bağlantılı olduğu ilişkili olduğunu söylüyor. Ama Türk Lirasının değer kaybından enflasyona sıçrama bulaşma sadece yüzde 30 yani siz Türk Lirasını bu seviyede tutarsanız hiç değişmezse dolara karşı bir yıl içinde enflasyon en fazla 3 puan düşer. Ama Türkiye'de enflasyonun artık asıl nedeni beklentiler. Yani enflasyon durulmaz hele sürekli zamlarda insanların beklentilerini etkiliyor her sabah uyanıyorsun zam haberi alıyorsunuz. Ve tabii en önemlisi de Merkez Bankası'nın kontrolünde olmayan fiyatlar var; gıda fiyatları bunların en başında geliyor gıda fiyatlarının dinamikleri bambaşka." dedi.

Editör: TE Bilişim