Şimşek, “Bir gayrimenkulü 5 yıl elinizde tutup sattığınızda vergisi yok. Emlak satışında piyasa değeri dikkate alınacak. Bu da gelir vergisi reform tasarısı ile düzelecek” dedi. 

 

Emlakta yeni vergi yolda

Konut  piyasasını değerlendiren Maliye Bakanı, tapuda satışın piyasa değeri üzerinden olması gerektiğini belirterek emlakta vergi artışının sinyalini verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, herhangi bir gayrimenkulü 5 yıl elinizde tutup sattığınızda bunun vergisinin olmadığını ve bunun değişeceğini belirterek tapuda satışın da piyasa değeri üzerinden olması gerektiğini söyledi.Bakan Mehmet Şimşek, “İnşaat sektörü; iddia edildiği gibi Türkiye’de lokomotif sektörü değil. Türkiye ekonomisi içindeki payı Polonya’dakinden düşük örneğin” dedi.

Mehmet Şimşek ayrıca, “İnşaat sektörünün geleceği parlak, desteklenecek de, endişeye gerek yok ancak Türkiye’de tasarrufların sanayiye yönelmesi lazım. Kaynakların sanayiye aktarılması için gerekenler yapılacak” diye konuştu. Emlâk piyasasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Maliye Bakanı, “Satışın piyasa değeri üzerinden olması ve onun üzerinden değerlendirilmesi lazım” dedi.

Piyasa-tapu değeri

Bakan Şimşek, özel bir televizyon kanalında canlı yayına çıktı. Mehmet Şimşek, konuşmasında şunları söyledi;

*“Piyasa değeri ile tapu değeri arasındaki fark burada önem arz ediyor. Belediyelerin emlâk vergi değeri dışında bir standart yok.

* Satışın piyasa değeri üzerinden olması ve onun üzerinden değerlendirilmesi lazım.

*Emlâk Vergi Değeri tamamen belediyeler tarafından belirlenen bir vergi. Belediyeler arasında çok değişklik gösteriyor. Bu alanın bir an önce reforma ihtiyacı var.

*Piyasa değer bin lira olabilir ama Emlâk Vergi Değeri 10 lira olduğu için onun üzerinden vergilendiriyorsunuz.

* Herhangi bir gayrimenkulü 5 yıl elinizde tutup sattığınızda vergisi yok. Bunun değişmesi gerekiyor. Gelir vergisi reform tasarısı ile bu düzelecek.

* İnşaat sektörü iddia edildiği gibi Türkiye’de lokomotif sektörü değil. Türkiye ekonomisi içindeki payı Polonya’dakinden düşük örneğin.

* İnşaat sektörünün geleceği parlak, desteklenecek de, endişeye gerek yok ancak Türkiye’de tasarrufların sanayiye yönelmesi lazım. Kaynakların sanayiye aktarılması için gerekenler yapılacak.

*Sermaye piyasalarının derinleştirilmesi gerekiyor. İstanbul’un finans merkezi haline gelmesi gerekiyor. Bu çok önemli bir konu.

* Fon yönetimine ciddî teşvikler getirdik. Kalıcı kurumsal fonların gelişmesinin önünü açtık. Sermaye piyasası için gereken düzenlemeleri yaptık.

* Çok tüketiyor az tasarruf yapıyoruz. Daha çok tasarruf ve daha çok yatırım ile kalıcı zenginliğe ulaşırsınız.

Parayı arsada tutmayın

* Tasarrufları istihdamı arttırarak arttıracağız. Önümüzdeki dönemde daha çok kişi çalışacak.

* Var olan tasarrufların sermaye piyasasına yönlendirilmesi lazım. İnşaat sektörüne karşı bir tutum değil benim söylediğim. Bizim vatandaşımızın parasını atıl bir arsada tutması yanlış. O tasarrufların, sermaye piyasasında olması, hem vatandaşa daha iyi bir getiri ile dönmesi hem de orada yatırım olarak değerlendirilmesi bizim derdimiz.”

Editör: TE Bilişim