Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), 8 yılını dolduran şehiriçi dağıtım şirketleri için belirlediği yeni 'birim hizmet amortisman bedelleri' sonrasında Türkiye'nin il il doğalgaz tarife haritası yenilendi. Buna göre doğalgaz İstanbul'da 1.0861 TL'ye satılıyor. En ucuz doğalgaz 0.9457 TL ile Antalya'da ve Trakya'da bazı bölgelerde tüketiliyor.
İŞTE YENİ TARİFELER
Havaların soğumasıyla birlikte doğalgaz tüketimi de artış gösteriyor. Türkiye'de lisanslı 65 doğalgaz dağıtım bölgesi bulunuyor. 9 milyon 171 bin doğalgaz abonesi var. EPDK, doğalgaz kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla şehiriçi gaz dağıtım altyapı ihaleleri gerçekleştirdi.

İhaleyi kazanan şirketler, altyapıyı kurdu; lisanslı oldukları bölgelerde ya da şehirlerde gaz dağıtımını yapıyor. Mevzuat gereğince EPDK, 8 yılını dolduran dağıtım şirketleri için yeni 'birim hizmet amortisman bedelleri' (BHAB) (dağıtım şirketinin sattığı her birim doğalgaz üzerinden alacağı kâr ve işletme payı) belirledi. Bu bedeller (yeni adıyla sistem kullanım bedeli), gaz fiyatlarında kısmi artışlara yol açtı.
EPDK'nın hesaplamalarına göre Kasım 2013 itibarıyla İstanbul'da doğalgaz 1.0861 TL'ye tüketiliyor. Ankara'da doğalgazın birim satış fiyatı 1.0763 TL. İzmir'de doğalgaz 0.9487 TL'den satılıyor. Doğalgaz, en ucuz 0.9457 TL ile Antalya ve Edirne'nin de aralarında bulunduğu 10 bölgede satılıyor.

NEDEN FARKLI?
Doğalgaz uzmanları, gazın birim fiyatının illere göre neden farklılık gösterdiği sorusunu, "EPDK, her il için yatırım ihtiyacını, şirketin cari harcamalarını ve diğer bazı parametreleri göz önünde bulundurarak birim hizmet ve amortisman bedeli belirliyor. Bu da müşteriye yansıyan fiyatı doğrudan etkiliyor" doiye yanıtladı. Uzmanlar, bu nedenle bölge ya da il bazında gaz fiyatında değişiklik olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim