BAKAN Taner Yıldız, dolar kurunun 2.0’dan 2.1 TL’ye yükselmesinin enerjide 4 milyar dolarlık ek maliyet getirdiğini söyledi. Sektör temsilcileri ise BOTAŞ’ın maliyet artışının 1.7 milyar dolar olduğunu belirtiyor.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doların 2 liradan 2.10 liraya çıkmasının Türkiye’nin enerji faturasına 4 milyar dolar ek yük getirdiğini söyledi. Bunları sanayiciye, tüccara, vatandaşa yansıtmamak için çaba gösterdiklerini dile getiren Yıldız, kurdaki artışa paralel olarak elektrik ve doğalgazda fiyat artışı olup olmayacağına yönelik ise, “Onun için biraz daha süremiz var. Ay sonunda bu değerlendirmeleri yapacağız” ifadelerini kullandı. Sektör temsilcileri ise BOTAŞ’ın kurdan yaklaşık 1.7 milyar dolar zararının oluştuğunu belirterek, “4 milyar dolar biraz yüksek bir rakam. Belki başka bir hesaplaması vardır Sayın Bakanın” yorumunu yapıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçtiğimiz aylarda dövizdeki artışı yorumlarken, “Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık artışın cari açığa yansıması 4.7 milyar dolar” demişti. Konuyla ilgili görüştüğümüz bir doğalgaz sektörü temsilcisi, “Devlet kendi cebinden, tüketicinin cebine koyabilir. Ancak özel sektörün getirdiği 10 milyar metreküp (bcm) gazı pazarlayan toptancılar zor durumda. BOTAŞ, 36 milyar metreküp doğalgazı dolar ile alıyor, TL olarak satıyor. Alış fiyatı ortalama 440 dolar. Piyasaya satış fiyatı ortalama 393 dolar. Yani BOTAŞ daha alım-satım aşamasında 50 dolarlık bir sübvansiyon uyguluyor. Bu rakamlara göre BOTAŞ’ın kur artışından yaklaşık 1.7 milyar dolar zararı var. YİD ve EÜAŞ santrallerine 100 lira ekstra maliyetle satıyor olmasına rağmen, alım ve satım arasında 50 dolar fark var” şeklinde konuştu. 

Nisan ayında zam beklentisi var 

KUR artışından elektrik üreticilerinin etkilenip etkilenmediğine yönelik sorumuza, bir elektrik sektörü temsilcisi şu yanıtı verdi: “Doğalgaza bir zammın ocak ayında olacağını sanmıyoruz ama yerel seçim sonrasında nisan ayında bir zam gelebilir. Öyle bir zam, doğalgaz santrallerinin belini ciddi büker. BOTAŞ yetkilileri mutlaka zam ihtiyacı olduğunu dile getiriyor.”

‘Faturalar dolara endekslensin’

TOPTAN satış şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile görüşmelerinde tartışma yaratacak bir öneriyi de gündeme getirdi. O da, doğalgazın son tüketiciye TL yerine dolara endekslenerek satılması. Böylelikle kur riskini üstlenmek zorunda kalmayacaklarını ifade eden bir sektör temsilcisi, “Sektörde doğalgazın dolara endekslenerek satılması seslendiriliyor” dedi.

Elektriğin de maliyeti artıyor

BİR finans sektörü temsilcisi, gaz maliyetlerindeki artışın, elektrik maliyetlerini de arttırdığını söyledi. Sektör temsilcisi, şöyle konuştu:  “Bakan Yıldız’ın açıkladığı 4 milyar dolarlık rakam bana makul geliyor. Çünkü kur artışının etkisi kartopu gibi büyüyor. BOTAŞ, maliyetleri artınca geçmişte de bu maliyetleri yansıtmak zorunda kaldı. Gazla üretim, elektrik üretim portföyünün yarısını oluşturuyor.”

Editör: TE Bilişim