Ekonomist Alaattin Aktaş, Merkez Bankası’na (TCMB) sert eleştiride bulundu.

Aktaş, “Bunun adı anca Türk tipi model olur” dedi.

Dolar kuru dün yine rekor kırarak 14,70 TL'ye çıkmıştı. Merkez Bankası ise piyasalara 4. kez müdahalede bulunmuştu. Merkez Bankası'nın bu adımının ardından dolar kuru bugün yeniden 14 TL'nin üstüne çıktı.

Dünya gazetesi yazarı ekonomist Alaattin Aktaş, TL'nin dolar karşısındaki rekor değer kaybına dikkat çekerek Merkez Bankası'na sert eleştiriler yöneltti.

Dolar kurundaki rekorun, ekim ayı cari dengenin şimdiye kadarki en yüksek ikinci fazlayı verdiği sıralarda yaşandığını belirten Aktaş, hükümetin uyguladığı ekonomik modelde kurdaki dalgalanmaların dış ticaret üzerindeki etkisinin beklendiği gibi olmayacağına işaret etti. Aktaş, "Kur arttı diye ne ihracat tırmanışa geçecek, ne ithalat dibe oturacak" dedi.

Aktaş, Ekim ayındaki gelen cari fazlanın yüksek turizm gelirlerinden kaynaklandığının altını çizdi. Merkez Bankası'nın yükselen döviz kurlarına müdahale etmesini de değerlendiren Aktaş, "Zorlaya zorlaya bir takım icatlar yapıyor ama bunları bir türlü başka ülkelere kabul ettiremiyor, benimsetemiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Türk tipi başkanlık sistemine geçtik. Hala dünyada bir tek bizde var. Benzerleri olsa da bizdeki tek." dedi.

“TÜRK TİPİ EKONOMİK MODEL”

Şimdi de Türk tipi ekonomik model uygulamaya başlandığını belirten Aktaş, "Faizi düşür, kur artsın; sonra kur artmasın diye üstelik sana ait olmayan, kasanda emaneten tuttuğun dövizi sat! Bunu bir kere yaptık, iki kere yaptık; dövizi geriletemediğimiz gibi artışını da durduramadık. Dün bir kez daha denedik ve öyle görünüyor ki denemeye devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Aktaş yazsının devamında "Bir Merkez Bankası düşünün ki bir eliyle ulusal paranın diğer paralara karşı olan değerini düşünüyor, diğer eliyle de ulusal paranın değerini artırmaya çalışıyor. İşte bunun adı olsa olsa “Türk tipi ekonomik model” olur!" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim