Ayçiçek yağlarına gelen fahiş zamlar vatandaşın tepkisini çekerken, fiyatlardaki büyük artışın arkasında Türkiye’de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulunduran Suudi Savola Group'un olduğu ortaya çıktı.

Ayçiçek yağlarına gelen fahiş zamlar sonrası fiyatlar vatandaşının cebini yakmaya devam ediyor. Daha önce 29 TL'ye satılan 5 litrelik Ayçiçek yağlarının fiyatı en son yapılan zamlarla 85 TL’ye kadar yükselmişti.

Sosyal medyada da zamlara tepkiler sürerken evine Ayçiçek yağı alan bir yurttaşın bunu törenle kutladığı anlara dair video sosyal medyada büyük ilgi görmüştü…

SUUDİ ŞİRKET AYÇİÇEK YAĞI SEKTÖRÜNÜ ELİNDE TUTUYOR

Türkiye’de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.

Savola Gıda’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, “Yudum ve Sırma markalı ayçiçeği, mısır, omega 3 ve kızartma yağlarının yanı sıra Egemden, Brillo, Cielo ve Afia markalı natürel sızma, natürel birinci ve organik zeytinyağları üretiyor.

VERGİ KIYAĞI YAPILDI

Fiyatlarının her ay düzenli olarak yüzde 10-20 olarak arttığı Ayçiçek yağlarının bağlı olduğu bu firmaya ise 2020 yılın son haftasında büyük bir kıyak çekildi ve ayçiçeği yağı ithalatında gümrük vergileri düşürüldü. Yani Suudi şirketin daha da fazla kazanması sağlandı. Böyle olunca artık ayçiçeği yağı Türk insanı için ulaşılmaz bir gıda maddesi oldu.

2020 yılının Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile birçok üründe uygulanan gümrük vergisi oranları düşürülerek ithalatın önü açılmıştı. Söz konusu karar ile örneğin muzda yüzde 145,8, yeşil ve siyah çayda yüzde 145 olan gümrük vergisi yüzde 7’ye düşürülmüştü.

Editör: TE Bilişim