THY, Almanya - Türkiye arasında uçurduğu yolcu sayısı ile Lufthansa’nın pazar payından hatırı sayılır bir pay alınca Lufthansa, THY ile işbirliğini kademeli olarak düşürme kararı aldı. Alman Lufthansa, ocak ayından itibaren ortağı THY ile seyahat eden müşterilerinin hesabına düşen millerin sadece yüzde 25’ini kabul edebileceklerini duyurmasının ardından ortak uçuşlarla ilgili bir açıklama yaptı. Yine Lufthansa, Mart 2014 tarihinden geçerli olmak üzere THY ve Lufthansa arasındaki ortak uçuş (code-share) anlaşmasının iptal edileceğini duyurdu.

Lufthansa’nın, THY ile işbirliklerini kademeli olarak kaldırmasının altında yatan neden THY’nin Almanya uçuşlarında sürekli artan yolcu sayısı. THY, Almanya’da şu an toplam 12 şehre sefer düzenliyor. Berlin, Bremen, Köln, Düsseldorf, Friedrichshafen, Frankfurt, Hannover, Hamburg, Leipzig, Münih, Nuremberg ve Stuttgart’a sefer düzenleyen THY, bu şehirlere İstanbul Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen, Ankara çıkış noktası olmak üzere kış dönemi toplam haftalık 238 ve yaz dönemi toplam haftalık 271 sefer düzenliyor. THY, Almanya’da 2 yeni hat daha açacak. Açılması planlanan 2 yeni hat ise Münster ve Kassel olacak. THY’nin yolcu sayısı Almanya pazarında her yıl ortalama yüzde 20 büyüyor.

‘ALMANLAR RAKİBİMİZ’

THY Genel Müdürü Temel Kotil, “THY dünya havacılığının yüzde 2’sidir. Çok küçük gelmiş olabilir ama en büyüklerin hacmi yüzde 4. Fransa’yı geçtik, Avrupa’da zirveyi zorlayan Almanya ve Türkiye var. Havacılık sektöründe de biz büyük bir oyuncuyuz. Fransızları geçtik şu anda. Almanlar var önümüzde. Nasipse onları da geçeriz. Onun için yalnızca yolcu ve kargoya yoğunlaşıyoruz ve o konuda en büyük olmaya çalışıyoruz. 50 milyon yolcu taşıyoruz bu sene. Başladığımız zaman 10 milyondu. 10 milyondan 50 milyona geldik. 1.8 milyar dolar ciromuz vardı. Bu sene 10 milyar dolara geldi. Daha çok sefer, daha çok uçuş noktası, daha kaliteli servis, daha ucuz servis, daha ekonomik yapabilme ve bunun için de alt şirketlerimiz var. Onları daha yakışıklı yapmak, daha verimli yapmak. Bu bitmeyen hikayemiz olacak bizim” dedi. 

THY ile İstanbul aktarmalı uçuşlarda ipleri kopardı

Almanya’dan yolcuların Lufthansa ile direkt uçmak yerine İstanbul aktarmalı uçmayı tercih etmesinde önemli artışlar yaşandı. Örneğin yüzde 82 doluluk oranı ile uçulan Berlin’den gelen THY yolcuları, çoğunlukla İstanbul aktarmalı karşılıklı olarak Tahran, Bakü, Beyrut, Delhi, Bombay’a gitti. 

Editör: TE Bilişim