KUZEY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne (KRG) yakın iş çevrelerine göre, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye gelecek doğalgaz için yapılan anlaşma oldukça önemli bir detay içeriyor. Bu detay, doğalgaz fiyatının kontrat süresi boyunca sabit tutulacak olması. Mevcut doğalgaz kontratlarında doğalgazın fiyatı, belli bir formül çerçevesinde petrol fiyatlarına göre belirleniyor. Kürt gazının ise en az 20 yıllık olduğu konuşulan kontrat süresi boyunca petrol fiyatına göre ayarlanmak yerine, aynı fiyattan Türkiye’ye satılması öngörülüyor. Taraflar arasında anlaşmaya varılan doğalgaz fiyatı konusunda henüz rakam açıklanmıyor. Ancak, her 1000 metreküp gaz için 250 dolar düzeyi konuşuluyor. Bu da ortalama 400 dolardan oldukça düşük bir fiyat olarak dikkat çekiyor.

EN UCUZ KAYNAK

Kuzey Irak’tan ucuz gazın gelmesinin Türkiye’de doğalgaz sistemini oldukça rahatlatacağı ifade ediliyor. Ancak henüz söz konusu detayların kesin olduğunu söylemek için erken. Bağdat ve Erbil arasında başlayan müzakere sürecinin sonuçlarını da beklemek gerekiyor. Yılbaşından sonra iki tarafın oluşturduğu teknik heyetlerin ortak çalışmalara başlaması öngörülüyor. Kuzey Irak’tan ithal edilecek gazın fiyatı, belirtildiği gibi 250 dolar seviyelerinde olursa, Türkiye için Rus, İran ve Azerbaycan gazından çok daha ucuz bir kaynak olacak. Kuzey Irak’ta üretilecek doğalgaz, 2017 yılından itibaren Türkiye’ye ihraç edilecek. 4 milyar metreküp ile başlayacak ihracatın, zaman içinde 20 milyar metreküpe kadar çıkması hedefleniyor.

MALİYETİ 4.5 DOLAR

Aynı kaynaklara göre, dünyada petrol çıkarmanın en ucuz olduğu ülke Irak. Irak’ta petrol çıkarmanın maliyeti 4.5 dolar düzeyinde bulunuyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Amerikan Jeoloji Kurumu verilerine göre, Irak’ın sahip olduğu petrol ve doğalgaz rezervi tahmin edilenin çok ama çok üzerinde. Rezervlerin Suudi Arabistan’dan bile fazla olduğu düşünülüyor. Dolayısıyla Irak’ın geleceği, petrol üretim kapasitesi ve ihracat gücü hem dünya ekonomisi hem de OPEC açısından büyük önem taşıyor.

Singapurlu şirket taşıyor

KUZEY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, son 1.5 yıldır tankerlerle dünyaya petrol satıyor.  Şu ana kadar bu yöntemle yaklaşık 10 milyon varil petrol satıldı. Bunun piyasa değerinin ise 1 milyar dolar  civarında olduğu belirtiliyor. Söz konusu sevkiyat işlemlerini  Singapur merkezli PowerTrans şirketi gerçekleştiriyor.

Kürtler boruyu satıyor

KRG’nin inşa ettiği 300 bin varil kapasiteli yeni petrol boru hattından yılbaşından itibaren petrol sevkiyatının başlaması bekleniyor. KRG, 240 kilometre uzunluğundaki boru hattını yakın zamanda özelleştirmeyi planlıyor.

Editör: TE Bilişim