GEÇEN yılbaşında 1.78 olan dolar kuru 2.13’lere ulaştı. Edindiğimiz bilgilere göre, dolar kurunun yükselmesi nedeniyle uğrayacakları zararı bertaraf etmeyi hedefleyen doğalgaz ithalatçıları, BOTAŞ’ın kapısını çalarak “Dolar kuru çok yükseldi. Rusya’dan dolar ile alıp, piyasada TL ile sattığımız gazı size devredelim” önerisi sundu. doğalgaz zammının önüne geçmeye çalışan BOTAŞ ise ithalatçılara, “Gazınızı alırım ancak siz de Gazprom’dan indirim isteyin” şartı koştu. Doğalgaz ithalatçıları Gazprom’dan indirim almaya çalıştı. İndirimi koparamayınca, BOTAŞ ve ithalatçılar arasında anlaşma sağlanamadı. BOTAŞ, olası bir doğalgaz zammının önüne geçmek için hamle üstüne hamle yapıyor. Kontrat gereği Rusya’dan yaklaşık 440 dolara gaz alan BOTAŞ, yaz aylarından bu yana piyasadan daha ucuz fiyattan gaz topluyor. BOTAŞ, iç piyasada gazı ortalama 360 dolardan alabiliyor. Bu yolla piyasadaki diğer oyunculardan 1.5 milyar metreküp civarında gaz aldığı söylenen BOTAŞ’ın, bu gazı doğalgaz depolarına koyduğu kaydediliyor. BOTAŞ’ın ayrıca iç piyasadan topladığı ucuz gaz ile paçal fiyatını da bir miktar aşağı çektiği belirtiliyor.

GAZPROM İNDİRİM VERMEDİ      

İthalatçılar da geçtiğimiz günlerde BOTAŞ’ın kapısını çalarak, “Rusya’dan dolarla alıp, TL ile sattığımız gazı al” teklifi sundu. Böylece ithalatçılar TL ile iç piyasada satarak, zarar etmek yerine, gazı dolar ile BOTAŞ’a satarak hem kar etmiş, hem de kur riskini bertaraf etmiş olacaktı. Ancak BOTAŞ, birçoğu Gazprom’la yakın ilişki içinde olan doğalgaz ithalatçılarına, “O halde Gazprom da bize sattığı doğalgazda indirim yapsın” isteğini iletti. İthalatçıların ise Gazprom’dan indirim koparamadığı ve gazı BOTAŞ’a satamadığı öğrendi. Bir sektör temsilcisi, BOTAŞ’ın neden böyle bir istekte bulunduğu sorusuna karşılık, “BOTAŞ böylece hem tedarikçilerden ucuza gaz almış, hem de Gazprom’dan indirim alarak, zam baskısını önlemiş olacaktı” şeklinde konuştu.

TOPTAN SATIŞÇILAR DAYANAMIYOR

GAZIN sübvanse edilmesi sonucu maliyet bazlı fiyatlandırmanın ortadan kalktığını ifade eden bir sektör temsilcisi, “Toptan satış şirketlerinin aldıkları ile sattıklarının arasında 30 dolara yakın fiyat farkı çıktı. Toptan satış şirketleri bu yükü taşıyamayacaklar” dedi.

Editör: TE Bilişim