Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020 yılının şubat ve nisan ayları arasındaki toplam istihdam kaybının 2,4 milyon kişi olduğunu belirterek, 10 ayda gerçekleşen net borçlanmanın 244,5 milyar lira olduğunu söyledi Öte yandan Bakan Elvan, 2020 yılı için ekonomide yüzde 0,3’lük büyüme beklediklerini sözlerine ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda ekonomideki acı gerçeği açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin sunumunu yapan Elvan, 2020 yılının şubat ve nisan ayları arasındaki toplam istihdam kaybının 2,4 milyon olduğunu belirterek, 2020 yılının 10 aylık dönemindeki net borçlanmanın 244,5 milyar lira olduğunu söyledi.

Bakan Lütfi Elvan’ın yaptığı açıklamalar şu şekilde:

IMF tahminlerine göre dünya ekonomisinin 2020 yılında yüzde 4,4 oranında, küresel ticaret hacminin ise yüzde 10,4 oranında daralması beklenmektedir. Dünya ekonomisi 2020 yılında, 2008 küresel krizinden bu yana ilk defa ve o döneme oranla çok daha fazla daralacaktır. 2021 yılı için ise salgının belli ölçülerde üstesinden gelindiği varsayımı yapılıyor. Buna göre, dünya ekonomisinin 2021’de yüzde 5,2; küresel ticaret hacminin ise yüzde 8,3 oranında büyüme kaydedeceği öngörülmektedir. Gelişmiş ülkeler 2020 yılında salgının etkisiyle ekonomik anlamda önemli kayıplar yaşamıştır. Salgınla birlikte üretim faaliyetleri, tedarik zincirleri ve ticaret kanallarında aksamalar olmuş, işgücü piyasaları sarsılmış, ekonomik faaliyet büyük yara almıştır.

KALICI TOPARLANMA ZAMAN ALACAK

Alınan tedbirlere ve açıklanan destek paketlerine rağmen özellikle 2020 yılının ikinci çeyreğinde gelişmiş ülkelerin ekonomik göstergeleri çok ciddi ölçüde bozulma göstermiştir. Mayıs ayından itibaren üretim ve tüketimde iyileşme gözlense de kalıcı toparlanmanın zaman alması beklenmektedir. 2019 yılında yüzde 1,7 oranında büyüyen gelişmiş ülkelerin, 2020 yılında yüzde 5,8 daralacağı, 2021 yılında ise yüzde 3,9 büyüyeceği tahmin edilmektedir. Pek çok gelişmiş ülke gibi ABD ekonomisi de salgından olumsuz etkilenmiştir. Uygulamaya konan destek paketleri ve normalleşme ile birlikte ekonomik göstergelerde belirli ölçüde toparlanma görülmüştür.

2,4 MİLYON İSTİHDAM KAYBI

İşgücü piyasasına yönelik uygulanan politikalar ve büyüme performansı sonucunda küresel krizin başlangıcından 2019 aralık dönemine kadar olan sürede yaklaşık 8 milyon ilave istihdam artışı sağlanmıştır. 2019 yılının ikinci yarısında ekonomik faaliyetteki ivmelenmeye rağmen yılın bütününde büyümenin sınırlı seviyede kalması istihdam piyasasını olumsuz etkilemiş, salgının ekonomiye olan etkileriyle de bir yandan işgücüne katılım oranı gerilerken diğer yandan özellikle 2020 yılı şubat-nisan dönemlerinde olmak üzere 2,4 milyon istihdam kaybı yaşanmıştır. Bu dönemde kayıplar tüm sektörlere yayılmış olup en büyük kayıp tüm dünyada tecrübe edildiği üzere hizmetler sektöründe yaşanmıştır. 2020 yılında işsizlik oranının yüzde 13,8 olarak gerçekleşmesi tahmin edilmektedir.

0,3 BÜYÜME

Yılın ikinci yarısında tüketim, yatırım ve ihracattaki toparlanma eğiliminin pozitif etkilemesini öngörüyoruz. Böylece, büyümenin 2020 yılında yüzde 0,3 oranında gerçekleşmesini bekliyoruz. Türkiye bu büyümeyi küresel ekonominin yüzde 4,4, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin ise yüzde 3,3 daralmasının beklendiği bir dönemde gerçekleştirecektir.

PANDEMİ İLE MÜCADALEYE 40 MİLYAR TL

Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında bütçeden yapılan harcamanın 40 milyar TL seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Bu kapsamda; İhtiyaç sahibi ailelere biner lira nakdi yardım yapılmış, sağlık çalışanlarımıza ilave ek ödemeler verilmiş, çalışma hayatında kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları hayata geçirilmiş, En düşük emekli aylığı bin 500 liraya çıkarılmış, İlave 49 bin sağlık personeli istihdam edilmiş, salgınla mücadele kapsamında tedavi bedelleri artırılmış, ilaç ve tıbbi malzeme alımları yapılmış, tarımsal üretici ve esnaflara sübvansiyonlu ek krediler sağlanmış, kurumlarımızın koruyucu ekipman ihtiyaçları karşılanmıştır.

OCAK-EKİM DÖNEMİNDE NET BORÇLANMA 244,5 MİLYAR LİRA

Yine pandemi sebebiyle yaşanabilecek muhtemel risklerin bertaraf edilebilmesini teminen hazine nakit rezerv düzeyinin yüksek tutulması amacıyla da ilave finansman ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda ocak-ekim döneminde yapılan net borçlanma 244,5 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. 16 Ekim 2020 tarihinde yapılan borçlanma limiti artışı ile tespit edilen yeni borçlanma limiti olan 308,2 milyar liranın oldukça altında bir net borçlanma ile yılı kapatıyor olacağız."

Editör: TE Bilişim