Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, bu sezon yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 22 artış gösterdiğini söyledi. Yeni ihracat sezonunun ise yine tartışmalar ve belirsizlikler ile başladığını belirten Sevinç, “Öncelikle rekolte konusundaki farklı rakamlar için geçmiş 10 yıla ait tüm kurumlarca yapılan tahminlere ve gerçekleşme sonuçlarına göz atmak yeterli olacaktır” dedi.
Halen gündemde olan ve tartışılan fındık fiyatının serbest piyasada oluşmasının popülizm değil, reel ekonominin gereği olduğunu vurgulayan Sevinç, yaşanan kaosun serbest piyasa düzeninin bozulmuş olmasından kaynaklandığını kaydetti.
“FINDIKTA FELAKET DERECESİNDE HASTALIK VAR”
“FINDIĞIN GERÇEK MALİYETİNİN AÇIKLAMASI GEREKİR”
Tarım Bakanlığının fındığın gerçek maliyetini açıklaması gerektiğini dile getiren Sevinç, şöyle konuştu:
“Fındık, ülkemiz ihracatının yüz akıdır. Çünkü hiç bir ithal girdi gerektirmeyen bir ihracat kalemi olup, tamamen net döviz sağlamaktadır. Tüm Karadeniz Bölgesindeki istihdamın da çok büyük bir bölümü için vazgeçilmezdir. Problemlere daha çok taraflı ve kapsamlı düşünülerek çözüm aranmalıdır. Tarım Bakanlığı zaman kaybetmeden fındığın gerçek maliyetini açıklamalıdır. Aksi halde birbirinden çok farklı beyanların meydana getirdiği spekülatif kafa karışıklığı devam edecektir. Özetle sezon artık başlamış ve tüm paydaşlarımız yanında dış piyasalar da belirsizliklerin sonuçlanıp ticaret ve ihracatın hızlanması beklentisi içindedir.”
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2018, 14:51