İGDAŞ, ödenmeyen faturaları iptal ederek, 30 güne karşılık gelecek yeni faturalar düzenlenmesi için çalışma başlattı. Abonelerin talep etmesi halinde, ödenmiş faturalar da 30 günlük olarak yeniden düzenlenecek, hâlihazırda tüketilmiş bakiye kısım ise bir sonraki faturaya yansıtılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaşanan süreç ve yeni düzenlemeye ilişkin kamuoyuna bir açıklamada, "Son dönemde kamuoyuna yansıyan gelişmeler doğrultusunda bir açıklama ihtiyacı duyulmuştur. Doğal gaz dağıtım piyasası, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun mevzuatlarıyla düzenlenmiş bir piyasadır. Dolayısıyla doğal gaz fatura bedelleri, mevzuatın belirlediği tarifelere uygun olarak belirlenmektedir." ifadesi kullanıldı.

"30 GÜNE KARŞILIK GELECEK ŞEKİLDE YENİDEN DÜZENLENECEK"

Açıklamada, "Ancak, koronavirüs salgını nedeniyle 11 Mart tarihinden itibaren olağanüstü koşullar yaşanmaya başlanmıştır. Gerek çalışanlarla ilgili Hükümetçe yapılan idari düzenlemeler, gerek salgından çalışanların etkilenmesi ve hatta bir kısım vatandaşlarımızın tedbiren sayaç okunmasına izin vermemesi nedenleriyle sayaç okuma faaliyeti bu dönemde normal zamanlara göre daha zor gerçekleşmiş, fatura süreleri elde olmayan nedenlerle uzamıştır. Nisan ayında sekiz gün sokağa çıkma yasağının yaşanmış olması da bu dönemi etkileyen bir başka önemli sebeptir. Sonuç olarak faturalar gerçek tüketim değerleri üzerinden oluşturulmuş olsa da bu dönemde daha uzun bir süreyi kapsamıştır. EPDK'nın uyarısı üzerine ödenmeyen faturalar iptal edilerek 30 günlük faturalar düzenlemek için çalışma başlatılmıştır. Buna göre yeni fatura bedeli, 30 güne karşılık gelecek şekilde yeniden düzenlenecek; hâlihazırda tüketilmiş bakiye kısım ise bir sonraki faturaya yansıtılacaktır." denildi.

"TÜKETİLMİŞ BAKİYE BİR SONRAKİ FATURAYA YANSIYACAK"

Açıklama, "Ödenmiş faturalarda da esasen gerçek tüketimden kaynaklanan bedel ödenmiş olmakla birlikte; abonelerimizin talebi halinde, 30 güne karşılık gelecek şekilde yeniden düzenlenecek; hâlihazırda tüketilmiş bakiye kısım ise bir sonraki faturaya yansıtılacaktır. Bu durumda, bakiye tüketim için ödenmiş tutar sonraki faturadan mahsup edilebileceği gibi talep halinde iadesi sağlanacaktır" şeklinde sonlandırıldı.

ÖDEYENLERİN FATURALARI NE OLACAK?

Öte yandan dün konuya ilişkin bir açıklama yapan İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen, 'Faturasını ödeyenlere iade yapılacak mı?' sorusuna da yanıt verdi.

Özmen, Habertürk'e yaptığı açıklama “Mevzuat hükümlerine bağlıyız. EPDK kararını sorun yapmayı doğru bulmayız” dedi.

Özmen, burada sorunun abonenin tüketiminin ölçüldüğü süreyle ilgili olduğunu belirtti, abonelerin bir bölümünde bu durumun yaşandığını, bunun da “yönetilebilir bir sayı”ya denk düştüğünü kaydetti.

TÜKETİM NASIL BELİRLENECEK?

EPDK kararı gereği 35 günü aşan faturalar iptal edildi. Ancak, aradan geçen sürede gaz tüketimi devam etti. Bu durumda, geçmişe yönelik 35 günlük yeni faturalar nasıl kesilecek? Özmen, bu konuda çalıştıklarını, bunun bir “matematik” olduğunu belirterek, mevzuatta öngörülen adımların atılacağını söyledi.

35 GÜNÜ AŞAN TUTARLAR İADE EDİLECEK Mİ?

Özmen, EPDK kararı uyarınca yürüttükleri çalışmayı anımsattı ve bu çalışmanın beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Editör: TE Bilişim