~~Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Sabah gazetesine verdiği söyleşide İstanbullulara trafikten kurtulma müjdesi verdi

 İstanbul trafiğini rahatlatacak bir proje üzerinde çalışıyorsunuz. Ne zaman ihaleye çıkılacak?

İstanbul giriş ve çıkış trafiğini azaltmak için projeler geliştirdik. Şu anda sadece iki ana aks üzerindeki trafiği rahatlatacak adımları atacağız.

Marmara Bölgesi'nin etrafında daire çizeceğiz. Sakarya'dan Kocaeli, Gebze otoyoluna bağlanıp Kurtköy'e oradan da Üçüncü Köprü'den Tekirdağ'a geçilecek. Çanakkale, Balıkesir'den İstanbul-İzmir otoyoluna bağlanılacak. Çanakkale üzerinde bir köprü yapacağız. 5 milyar dolarlık yatırım olacak.

İzmir, Manisa, Kütahya, Bursa, Balıkesir gibi Ege Bölgesi'ndeki illeri yurtdışına çıkışlarını İstanbul üzerinden yapmayacaklar. Tekirdağ üzerinden çıkış yapacaklar.

Sakarya'dan İstanbul'a uzanan Kuzey Marmara Otoyolu'nun kalan kısmı için ihale sürecine başladık. Yap-İşlet- Devret modeliyle 10 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

OTOYOL İNŞAATLARI HIZLANACAK
 Duble yollardan vaz mı geçiliyor?
Hayır devam edeceğiz. Kuzey-güney aksını tamamlayacağız. Karadeniz Sahil Yolu'nun Batı Karadeniz kısmına devam edeceğiz. Araç yoğunluğu fazla olan yerlere de bölünmüş yol yapacağız. Karayolları Genel Müdürlüğü yıllık ortalama 8 milyar lira yatırım yapıyor. Bu yıl 12 milyar liranın üzerinde yatırım hedefliyoruz. Artık otoyol çalışmalarını da hızlandıracağız.Türkiye'nin kuzey-güney doğu- batı ekseninde yeni otoyol yatırımlarımız olacak.

YOZGAT-KAYSERİ ARASI YHT
 Yeni bir hızlı tren projesi var mı?
Karayolu ile yapılan taşımacılık firmaların rekabet gücünü zayıflatıyor. Demiryollarındaki hedefimiz Anadolu illerinin limana bağlantısını hızlı trenle sağlamak. Böylece ihracatçımızın taşımacılık maliyetlerini düşüreceğiz. Edirne'den Kars'a kadar olan güzergâhı yüksek hızlı ve hızlı trenle bağlayacağız. İzmir-Ankara oradan da Adana- Mersin ve Habur'a kadar uzanan demiryolu hattı projesini yapacağız. Yeni dönemde yapacağımız hatların büyük kısmı hızlı tren olacak. Yozgat-Kayseri arasına yüksek hızlı tren yapmak istiyoruz. Lojistik merkezlerinin sayısını artıracağız.
 Havada da Türkiye dünyanın merkezi konuma geliyor...
Havaalanı sayısını ikiye katladık. Yolcu sayısı 9 kat arttı. Bu yeterli değil. Sektör yüzde 15'e yakın büyüyor. Yeni dönemde iller arasında dar gövdeli uçakların uçuşlarının artmasını arzu ediyoruz. Şu anda 7 merkezden uçuşlar yapılıyor. Bu merkez sayısını artıracağız. Örneğin Konya'dan, İstanbul İzmir gibi büyük kentlerimiz dışındaki illere ve yurtdışına da havayolu taşımacılığının artması gerek. Bu görüşümüzü havayolu şirketlerine de ilettik. Her bir vatandaşımız evinden çıktıktan 100 kilometre sonra havaalanına ulaşsın istiyoruz. Bu kriterlere uygun yerlere havaalanı inşa edeceğiz. Kendi uçağımızı da yapmayı arzu ediyoruz. Yurtdışından bazı ülkelerin bakanlarıyla da görüştük. Havacılık şirketlerinin maliyetlerini aşağıya çekmek için de projelerimiz var.

Editör: TE Bilişim