~~Kaçak Suriye yağı kabusu geri döndü. Konu oda ve borsaların şikayetleri ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın araya girmesiyle mecslise taşındı. Gelişmede çarpıcı olan noktaya ise Zeytin Ağacı Maliye Bakanlığı kaynaklarından ulaştı. O detaya göre Maliye Bakanlığı’na şikayet yazısı yazan son dönemin sektördeki en etkin borsalardan Aydın Ticaret Borsası, “Kaçak Suriye yağı Güneydoğu’da kayıt altına alınıyor. Büyük Zeytinyağı alıcılarıdışında herkes zarar görüyor” ifadelerini kullandı.
Ticaret odalarının ve bazı borsaların Maliye Bakanlığı’na şikâyetleri üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetimleri arttırma yoluna gideceğini bildirdi. Konu TBMM’ne de geldi.

Piyasada tanker ve bidonlarla getirilen kaçak zeytinyağlarının hem sağlık sorunu yarattığı, hem de yerli zeytinyağı üreticilerini zor duruma soktuğu öne sürüldü.

BU KEZ KUZEY DEĞİL EGE

Bilindiği gibi 2013 yılında kaçak Suriye yağı girişini ilk kez Kuzey bölgesinde kurulu bir dernek gündeme getirmiş, ardından piyasayı pis kokular sarmıştı. Bu kez iddianın kaynağı ağırlıklı olarak Ege Bölgesi’ndeki oda ve borsalar...

TEK ORTAK NOKTA VAR!

İki yıl ardı ardına farklı bölgelerin başı çektiği iddiaların ortak noktası ise büyük zeytinyağı alıcılarının kaçak zeytinyağı girişinden rant sağladığı yönünde....

İşte bu kez de Aydın Ticaret Borsası’nın Maliye Bakanlığı’na yazdığı bir yazıya Zeytin Ağacı ulaştı. O yazıda çarpıcı ifadeler bulunduğu ortaya çıktı. Borsanın iddiaları şikayet yazısında şöyle dile getirilmiş;

“Suriye’de son 10 yılda zeytincilikte önemli yatırımlar yapılmış, buna bağlı olarak yıllık ortalama 150 bin tonun üzerinde zeytinyağı üretimi gerçekleşmektedir. Suriye, savaş sürecine girmesi ile birlikte yaklaşık 2 yıldır yaşamış olduğu ihracattaki düşüşünü Türkiye’ye yasal olmayan yollarla zeytinyağı sokarak tolore etmeye çalışmaktadır. İç piyasaya sürülen Suriye yağları Güneydoğu Anadolu üreticileri adına kesilen müstahsil makbuzlarıyla resmi hale getiriliyor, prim desteklerinden de yararlanıyor. Ülkemize sınırdan kontrolsüz küçük bidonlar ile giren Suriye yağları, daha sonra tankerler ile düşük fiyatlardan pazarlanıyor. Bu yağlar piyasayı bozduğu gibi zeytin üreticilerini de mağdur ediyor. Büyük zeytinyağı alıcıları dışında sektörün tamamı zarar görmektedir.”

BAKAN EKER: DENETİMLER ARTIRILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, şikâyetler üzerine denetimin arttırıldığını dile getirdi. Eker, iç piyasada satışa sunulan zeytinyağının mevzuata uygun olup olmadığının denetlendiğini kaydetti. Eker, “81 il müdürlüğümüz kaçak zeytinyağına yönelik denetimlerin sıklaştırılması konusunda ve gerekli önlemlerin alınması hususunda talimatlandırılmış olup zeytiyağlarında fatura ve izlenebilirlik yönünden yapılan denetimlerde kaçak zeytinyağı ile ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir” dedi.

Editör: TE Bilişim