Türkiye'ye yönelik "kaynağı belirsiz" döviz girişleri, yılın ilk dokuz aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artışla 13 milyar doları da aştı.


Merkez Bankası verilerine göre, ödemeler dengesinin "kaynağı belirsiz giriş" olarak nitelendirilen "net hata noksan" kalemi, Eylül ayında 1.98 milyar dolar ile 2.0 milyar dolara yakın arttı.

 

Bu artışla, yılın ilk dokuz ayındaki "kaynağı belirsiz girişler"in toplamı, geçen yılın aynı dönemindeki 8.87 milyar dolarlık girişin yüzde 52 gibi yüksek oranda üzerine çıkarak, 13.44 milyar dolara ulaştı.

 

Kaynağı belirsiz girişlerin 2.0 milyar dolara dayandığı Eylül ayında, Ağustos'taki 27 milyon dolardan sonra, 95 milyon dolar ile bu yıl ikinci kez fazla verdi. Merkez Bankası'nın verilerine göre, Ağustos ayında da 1.17 milyar dolarlık kaynağı belirsiz giriş gerçekleşti.

 

Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye ekonomisinin "yumuşak karnı"olarak da nitelendirilen 12 aylık cari işlemler açığı da 40.57 milyar dolar oldu.

 

Merkez Bankası açıklamasında, dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2.54 milyar dolar azalarak 2.53 milyar dolara düşmesinin yanında altın kaleminde, bir önceki yılın Eylül ayında 648 milyon dolar net ithalat olurken, bu yılın aynı ayında 520 milyon dolar net ihracat gerçekleşmesinin de fazla verilmesinde etkili olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilişim