Kırgızistan, orta derecede serbest bir ekonomiye sahip bir ülke kategorisine giren 62.3 endeksi ile 79. sırada yer aldı.

The Heritage Foundation (Miras Vakfı) araştırma merkezi bilgisine göre, Kırgızistan, komşu Kazakistan hariç ekonomik özgürlük sıralamasında neredeyse tüm BDT ülkelerini geride bırakarak 79. sıraya yerleşti.

Akchabar web sitesine göre, cumhuriyet 59. sırada olan Kazakistan hariç tüm BDT ülkelerini geçti. Moldova sıralamada 97., Rusya 98., Belarus 104., Tacikistan 122., Özbekistan 140., Ukrayna 147., ve Türkmenistan 164. sırada yer aldı.

Ekonomik özgürlük endeksi 10 gösterge ile hesaplanır:

- Mülkiyet Hakları;

- Yolsuzluk Özgürlüğü;

- Freedom Mali Özgürlük;

- Hükümetin Katılımı;

- Girişim Özgürlüğü;

- Çalışma Özgürlüğü;

- Parasal Özgürlük;

- Ticaret Özgürlüğü;

- Yatırım Özgürlüğü;

-Mali özgürlük.

Endeksin derleyicileri, ekonominin özgürlüğü ile kalkınmasının başarısı arasında bir ilişki olduğuna inanmaktadır. Aynı zamanda, belirli bir devletin başarısını değerlendirirken, esas olarak ekonomik liberalizmin derecesine odaklanmayı tercih eden, büyüme oranları, teknolojik modernizasyon derecesi, vb.

Ekonomik Özgürlük Endeksi, dünya ülkelerindeki ekonomik özgürlük seviyesini ölçen birleşik bir gösterge ve beraberindeki derecelendirmedir. Bilgi, Amerikalı bir araştırma merkezi olan The Heritage Foundation tarafından bir iş yayını olan The Wall Street Journal ile birlikte yayınlanır

Editör: TE Bilişim