Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD), sektörün problemlerini görüşmek üzere, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi. Kırtasiye sektörünün masaya yatırıldığı toplantıda, ürün etiketlemeleri, oyuncak ve kırtasiye ayrımı, piyasa denetimleri, ürün testlerinde yaşanan olumsuzluklar gibi konular ele alındı. TÜKİD Yönetim Kurulu Başkanı Vecdet Şendil, taklit, sahte, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünlerinin satışının önlenmesi ve nitelikli ürün kullanımının özendirilmesi konularında çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Çocuklara hizmet eden bir sektörüz. Yavrularımız bizim geleceğimiz. Onların sağlığı bizim için her şeyden önce geliyor. Yıllardır verdiğimiz mücadele ile Türkiye’de 100 kırtasiye ürününden 99’u güvenli hale geldi. Amacımız sektörü yüzde 100 güvenli hale getirmek” dedi. Yaptıkları çalışmalar ve yaşadıkları sorunlar ile ilgili bakanlık yetkililerini bilgilendirmek için düzenledikleri toplantının çok verimli geçtiğini belirten Şendil, şunları kaydetti: “Türkiye’de bazı ürünlerin testleri yapılamıyor, test için yurt dışına gönderiyoruz. Yüzde 100 güvenli ürün için mücadele eden bir sektör olarak laboratuvarlarımızın geliştirilmesini talep ediyoruz. Denetim sorunları ile ilgili olarak, Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı arasında ortak bir sistem kurulması öncelikli talebimiz. Bunları bürokrat arkadaşlarımıza anlattık, onlarda olumlu karşıladı.”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Meral Karaaslan da, TÜKİD’in en çok sıkıntı çektiği konu olan çift başlı denetimlerle ilgili olarak; “Oyuncakların iç piyasa denetimleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ait ancak ithalat denetimleri Ekonomi Bakanlığı’na ait. Kırtasiye ürünlerinin hem iç piyasa hem de ithalat denetimleri ise Bakanlığımızca yürütülmekte. Piyasa gözetim ve denetim sistemlerinin işleyişi değerlendirilerek, etkin bir uygulama mekanizması oluşturulması yönünde ilgili Bakanlıkların çalışmaları devam etmektedir” dedi.

100 denetmen sahada

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü - İl Ticaret Müdürlüğü Denetmeni Levent Çetin ise güvenli ürün için Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonu altında 10 farklı kurum ve kuruluş tarafından denetim yapıldığını kaydetti. Çetin, “Her kuruluşun kendi ürün grupları bulunmaktadır. Gümrük Bakanlığı’nın piyasa gözetimi ve denetimi ise Haziran 2011’de başladı. 38 il merkezinde ve komşu il merkezlerinde 100’ü aşkın denetmen ve denetmen yardımcısı ile denetimler gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

1985 yılında İstanbul Kırtasiye İmalatçıları, İthalatçıları ve Toptancıları Dayanışma Derneği adıyla kurulan ve günümüzde Tüm Kırtasiyeciler Derneği olarak yoluna devam eden TÜKİD, bugüne kadar taklit, sahte, korsan, sağlıksız kırtasiye ürünlerinin satışının önlenmesi ve nitelikli ürün kullanımının özendirilmesi konularında çok sayıda başarılı projeyi hayata geçirdi. Derneğin başkanlığını Vecdet F. Şendil yürütüyor.

Editör: TE Bilişim