Yer kabuğu üzerindeki kızgın kuru kayaçlardan enerji üretilmesine dayanan yöntemin uygulanması için fizibilite çalışmaları ile bazı bölgelerde derin ve orta derin seviyelerde sondajlar yapılmaya başlandı.

Yapılan ilk sondajlar sonucunda, Ankara ve Kırşehir’de 1000 metre derinlikte 60-80 derece, Aksaray’da 1500 metre derinlikte 135 derece, Nevşehir’de ise 3 bin metre derinlikte 183 derece sıcaklığa rastlandı.

Aydın ve Denizli’de 2 bin 500 metre derinlikte 243 derece, Bergama’da bin metre derinlikte 140 derece sıcaklık keşfedildi.

Afyonkarahisar ve Kütahya’da bin metre derinlikte 160 dereceye kadar ısı keşfi yapılırken, Kütahya-Şaphane’de ise 2 bin 500 metre derinlikte 181 santigrat derece sıcaklığa rastlandı.

Sıvı basılıyorJeotermal kızgın kuru kayaç enerjisinin açığa çıkarılması için çalışmalar dört aşamada gerçekleştiriliyor.

Birinci aşamayı etüt ve araştırma çalışmaları oluştururken, ikinci aşamada sondajlar, test ve geliştirme, hidrolik kırık oluşturulması safhası bulunuyor.

Üçüncü aşamada hidrolik kırıkların oluşum durumu ile yerinin belirlenmesi için etüt ve araştırmaların tekrar edilmesi ve yorumlanması, son aşamada ise ısı transferi sağlayacak akışkanın enjeksiyonu ve üretim test çalışmaları yer alıyor.

Enerjinin yüzeye çıkarılması için tespit edilen kızgın kuru kayaçların üzerinde bırakılan akışkan sayesinde yer kabuğunda bir kilometreküp büyüklüğünde insan yapımı bir rezervuar oluşturuluyor.

Rezervuara enjekte edilen sıvı, yüksek sıcaklıktaki kaya yüzeylerinden termal enerjiyi emerek yer yüzüne çıkarıyor.

Yeni sahalar araştırılacakJeotermal enerjide Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer alan Türkiye’de, yatırıma dönüşen bin 613 megawat jeotermal alanı ve 4 bin dönümü geçen jeotermal sera ısıtması bulunuyor.

Bu kapsamda jeotermalle 125 bin konut eşdeğerini aşan konut ısıtması yapılırken, 400’e ulaşan sayıda jeotermal tesis, otel ve kaplıca tesisi yer alıyor.

Önümüzdeki dönemde, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan jeotermal sahaların elektrik üretim potansiyellerinin araştırılması ve bilinen jeotermal sistemlerin daha derindeki uzanımlarının incelenmesiyle, jeotermal potansiyelin artırılması hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim