12 Mart 2020’de Okulların tatil edileceği açıklandı. 16 Mart 2020’de okullar tatil edildi.

Aslında bu tarihten itibaren Koronavirüs ilk kurbanlarını almaya başladı. Bunu bir örnekel açıklamak gerekirse; Bir özel okul, birde devlet okulu olan bir servis aracı 16 Mart 2020’den itibaren tamamen işsiz kaldı. Hele birde aracının kredisi varsa, vay haline.

Koronavirüs salgının ilk gününden itibaren yok sayılan servisçiler, sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de aynı durumda.

Gerek iktidar olsun, gerekse diğer kurum, kuruluş, bakanlıklar bu sektörü hep pas geçmiş, diğer esnaf tiplerine daha çok ağırlık verdiklerini iddia etmişlerdi.

Ama servis esnafı kan ağladığı gibi, geleceğinin de kapkaranlık olduğunun bilincinde.

Konu ile alakalı olarak İSAROD (İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası) Başkanı Hamza Öztürk, Habererk.com’a yaptığı özel açıklamada “Koronavirüs salgınının önüne geçilebilmesi adına alınan önlemlerin ilk etabında okulların kapatıldığını hatırlatan Hamza Öztürk bu durumun odalarına kayıtlı 18 bin 500 servis aracını bir anda boşa çıkarttığını söyledi.

“Daha sonra alınan tedbirler kapsamında da gerek personel, kamu kuruluşu veya iş yerlerinin servislerini taşıyan araçlarımızda personel sayısının, dönüşümlü çalıştırılması, idari izinli sayılması ve o iş yerlerinin üretimini durdurması kapsamında personel servis araçlarımızın da neredeyse %80’i çalışmıyor.”

Şu sıralarda ağırlıklı olarak gıda ve sağlık kuruluşları için servis araçlarının çalıştığını, bunun dışındaki servis araçlarının ise kullanılmadığını söyleyen Öztürk, ekonomik olarak en çok etkilenen sektörün başında geldiklerini de vurguladı.

“Türkiye’de Koranavirüs salgını sebebiyle birçok sektör gibi bizim sektörümüz de bu süreçte oldukça etkilendi. İş yerlerinin taşıt personel ve öğrenci taşıma işini yapan araçlarımızın çoğu boşa çıktığı için ekonomik olarak 0’a (sıfır) inmiş durumdayız. Gelir 0 (sıfır), şu anda esnafımız hükümetimizden, devletimizden açıklanacak can suyu paketi bekliyor.” dedi.

İSAROD SERVİS ARAÇLARINA DEZENFEKTE YAPTIRDI

Bilindiği gibi İstanbul'da coronavirüs’le karşı mücadele kapsamında taksi, dolmuş ve minibüslerin dezenfekte çalışmaları İBB tarafından 100 mobil ve sabit istasyonda yapılmaya başlamıştı.

Habererk.com olarak servis araçlarının neden İBB tarafından dezenfekte edilmediği sorgulamıştık.

Cevap garip ve bir o kadarda tuhaftı. İBB yeri olmadığı gerekçesi ile işlemi yapmadığı açıklamıştı.

İSAROD (İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası) Başkanı Hamza Öztürk, yaptığı çalışmalar neticesinde Maltepe Miting Alanına gelen tüm servis araçlarının ücretsiz olarak dezenfekte edileceğini duyurmuştu.

Bu gün yapılan dezenfekte işlemine çok sayıda araç katıldı. Araçlar sürücülerine ayrıca maske ve eldiven verildi. Öte yandan araçların dezenfekte edildiğine dair birde çıkartma yapıştırıldı.

Editör: TE Bilişim