Diyanet İşleri Başkanlığı Alo Fetva Hattı, vatandaşların kripto paraya ilişkin sorularını geçen sene yanıtlamıştı. Bu soru bu sene de yeniden gündeme geldi.

KRİPTO PARA FETVASI: FİTRE VE ZEKÂT VERİLEMEZ

"Dijital kripto paralarla dini vecibelerin yerine getirilmesi caiz midir?" şeklindeki soruya dijital kripto paraların kullanımının caiz olmadığı için fitre, zekât ve kurban gibi dini vecibelerin de kripto paralarla yerine getirilmesinin caiz olmadığı yanıtı verilmişti.

Dijital kripto para kullanımının ise kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıdığı, herhangi bir güvencesi bulunmadığı ve belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açtığı için caiz olmadığı hatırlatılmıştı.

KRİPTO PARAYLA KURBAN KESİLEMEZ!

Diyanet ayrıca geçen sene Kurban Bayramı öncesinde de vatandaşlara uyarılarda bulunmuştu.

Kurban kesecek kimsenin, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabileceği ancak faizli borç alması durumunda faiz verme yasağının işlendiği ve bu nedenle banka kredisiyle kurban kesilemeyeceği belirtilmişti. Kurban satın almada vadeli satışın ise caiz olduğu ve taksitle kurban alınmasında bir sakınca olmadığı ifade edilmişti.

2022 FİTRE MİKTARI NE KADAR? (FİTRE, FİDYE VE ZEKATI KİMLER VERMELİ?)

11 ayın sultanı Ramazan bugün başlıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca fitre miktarı belirlendi. 2022 Fitre miktarı ne kadar? Zekat ve fidye nedir? Kimler zekat ve fidye vermeli?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, 2022 yılı fitre miktarını açıkladı.

2022 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Bu yıl ramazanın başlangıcından gelecek yıl ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 lira olarak belirledi. Geçen yıl ise fitre 28 liraydı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) lira olarak belirlenmiştir.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda gibi maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır."

FİTRE NE ZAMAN VERİLMELİDİR?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür.

Fitre (Fıtır) sadakasının Ramazan bayramının birinci günü verilmesi uygun olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.

FİDYE NEDİR, HANGİ DURUMLARDA GEREKİR?

Fidye dini bir terim olarak oruç ibadetinin yerine getirilememesi sebebiyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade eder.

ZEKAT NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin ihtiyacı olan kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekir.

Editör: TE Bilişim