Ağbal 57.  hükümetinde yer alan MHP'yi eleştirerek "Duyuni umumiyeyi bize örnek gösterenlere 2001 hatırlatmak lazım. 2001'de bu ülkenin bankaları batırılmış, Kamu disiplini al aşağı edilmiş, kamu müthiş bir şekilde IMF'ye muhtaç edilmişti." dedi

57.  hükümet  3 Mayıs 1999 tarihinde görevlendirilerek MHP ve ANAP ile kurduğu koalisyon hükümetidir. 57. hükûmet döneminde 2000 Türkiye Finansal Krizi, 2001 Türkiye ekonomik krizi ve "Kara Çarşamba" olarak da tarihe geçen Cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinin çıkması 57. hükûmetin sonunu hazırlamıştı. 2002'de Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumunun kötüleşmesi ile ilgili tartışmalar başladı. Bu tartışmalar üzerine Başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli, 7 Temmuz 2002'de aldığı kararla 3 Kasım 2002'de seçim yapılmasını istedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bir AKP'li gibi konuşmalar yapmasının ardından bu açıklamanın sebebi anlaşılamazken Bahçeli, "Hayır diyen Ülkücüleri Sayın Erdoğan'a tercih ederim' diyerek kendisine hakaretler savuran Cumhurbaşkanı'na sahip çıktı ve başkanlık için verdiği desteğin arkasında olduğunu söyledi.

İşte Ağbal'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Türkiye, Varlık Fonu hakkında geç kaldı. Burada önemli bir insiyatif alarak Varlık Fonu'nu kurduk. Varlıkların bir  araya getirilmesi ile oluşturulacak sinerji ile , Türkiye uluslararası projelerde önemli bir aktör haline gelecek, Varlık Fonu altına alınan şirketler, sayesinde yeni kaynak üretilecek. Türkiye'de sermaye piyasalarındaki oynaklıkların engellenmesi, büyük altyapı projelerin finansmanında önemli bir kaynak elde edilecek. 

3 DENETİM AŞAMASI OLACAK

Bağımsız denetime tabi olması lazım. Onun için beraber bağımsız denetimi kurduk. Türkiye Varlık Fonu ve Varlık Yönetim şirketi bağımsız denetçiler tarafından denetlenecek. 3 denetim var, bağımsız denetim var, Başbakanlık ve uluslararası kuruluşlar tarafından yapılacak olan denetim ve meclis denetimi var. Her sene yıllık bağımsız denetim raporu meclise gidecek ve bu fonlar şirketler denetlenecek. Siyasi denetim, hukuk denetimi hepsi olacak. Kimsenin tereddütü olmasın.

Oluşturulan bu sinerji sayesinde, şirketlerin değerlerine değer katılacak. Türkiye Varlık Fonu Başbakanlığa bağlı. Uluslararası standartlarda denetlenecek ve şeffa olacak.

Her şirketin Genel Kurulu, Yönetim organları var. Türkiye Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin yönetimine karışılmayacak. Herhangi bir müdahale söz konusu değil." 

Türkiye Varlık Fonuy sermaye piyasalarına katkı sağlayacak. Bugüne nasıl hükümet sahip çıktıysa bundan sonra da sahip çıkacaktır. Bu varlıklar bu şirketler en iyi şekilde yönetildiyse, bundan sonra da müthiş bir sinerjiyle yönetilecektir. Çok temel bir kural var, Türkiye Varlık Fonu'na atanacak kişilerle ilgi atamalar tecrübeli kişiler oalcaktır. Bilgi deneyimleriyle tecrübeleriyle bunu kanıtlamışlardır. 

VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENLERE İNDİRİM

Mükellef olduğu bütün vergileri süresinde ödemişse, geömişe yönelik borcu yoksa, bu mükellefimizi nasıl ödüllendireceğiz? Geçmişine bakacağız, beyannemesinde vergisini hesaplayacağız. Yüzde 5'e kadar vergi indirimi yapacağız. 1 milyon lirayı aşmamak üzere. Yüzde 5'e kadar oranla vergi indirimine gideceğiz.

YABANCILARA KONUT SATIŞI

Yabancılarürkiye'de çalışmak istiyorlar. Türkiye gelecek vaad ediyor. Özellikle son yıllarda inşaat sektörü çok sayıda yatırım çekiyor. İnşaat sektörünün ekonomi için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yabancılar konut almak istediklerinde katma değer vergisi ödemeyecek. Geçen sene bu şekilde 18 bin konut satılmış. Yabancı şirket kaç liralık konut satın alırsa alsın bundan fayadanalacak. Nereye gitsek yabancıları görüyoruz. Yabancılar artık Türkiye'de yaşamak istiyorlar. Bizde ekonomiye dinamizm katmak istiyoruz.

OTOMOTİV İÇİN VERGİ İNDİRİMİNE "YEŞİL IŞIK"

Geçen hafta beyaz eşyaya yapılan ÖTV indirimi, piyasada bir canlanma başlattı. 3 aylık bir kampanya dönemi yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde mobilya ve beyaz eşya önemli bir talep artışı getirecek.

Şu an gündemimizde, inşaat sektöründe vergi maaliyetlerini aşağıa çekmek için Bakanlar Kurulu'muzun talimatları oldu. Vergi oranlarını aşağıya çekecek önerileri sunduk. Özellikle son 6 yılda ekonomide canlanmayı desteklemek. Ağustos'dan sonra önce bankacılık, sonra atlep, sonra üretim noktasında ekonomide canlanmayı görüyoruz. Otomotivde her zaman şuna önem verdik. Otomotiv sektöründe ekonomiye canlandıracak tedbriler alınması gerekiyorsa onu da yaparız. Düşük segmentlerdeki araçlarda vergiyi düşük tuttuk. 

Editör: TE Bilişim