Rusya Merkez Bankası Ruble'deki değer kaybını durdurabilmek için bu sabah piyasaya doğrudan müdahalede bulundu.

Son haftalarda hem petroldeki düşüş hem de Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik katı tutumunun devam etmesiyle yoğun satış baskısı altında kalan Ruble, sabahki piyasa müdahalesi sonrasında ABD Doları'na karşı yüzde 3,3 prim yaptı.

Reuters haber ajansına konuşan işlemciler "Merkez Bankası kesinlikle piyasaya geldi. Birkaç dakika içerisinde bir milyar dolardan fazla sattılar" dedi.

Döviz piyasasındaki işlem hacminin bir anda yükseldiğini söyleyen işlemciler "Piyasada bu kadar yüklü satış yapabilecek bir oyuncu yok" dedi.

Londra merkezli Standard Bank'ın Gelişen Piyasalar stratejisti Tim Ash ise yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda Rusya Merkez Bankası'nın yaklaşık 1,9 milyar dolarlık döviz satışı yaptığını belirtti.

"Merkez Bankası döviz rezervi silahını dikkatli kullanmak istiyor. Batı ile Moskova arasındaki gerilimin uzun soluklu olduğunu düşünerek ilişkilerin en az 3-4 yıl sorunlu olacağını hesaba katıyorlar" diyen Ash, doğrudan müdahalenin zamanlamasının ise Merkez Bankası'nın kredibilitesi açısından sorunlu olduğu yorumunu yaptı.

Putin göreve çağırmıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün parlamentosuna hitap etmiş ve "Merkez Bankası ve ilgili kurumlar Ruble üzerindeki spekülasyonlara karşı gerekirse katı önlemler almalı" demişti.

Ash, "Patron konuştuktan sonra gelen döviz satışı çok hoş gözükmeyecektir. Merkez Bankası'nın üzerinde piyasaya müdahale için çok ciddi bir siyasi baskı olduğu açık" dedi.

Yılbaşında 33 seviyelerinde bulunan Dolar/Ruble paritesi, ABD ve Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki yüzde 30'ları bulan düşüşle 55 seviyesine kadar yükselmişti.

Dolar/Ruble, Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrasında 54 seviyesinin altına gerilemiş durumda.

Editör: TE Bilişim