Çiğdem Öztürk, ulaşım sektörünün gelecekte de ağırlığına inanıyor.

Başarının sırrını 'çok çalışmak ve karşındakini dinlemek' olarak özetliyor. Teknoloji ve yenilik onun için vazgeçilmez... Ailesine, özellikle babasına çok düşkün. "Bana duyulan bu güveni boşa çıkarmamak, aldığım bayrağı daha yukarıya taşımak için var gücümle çalışıyorum" diyor. -Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Kısa bir özgeçmişiniz lütfen. 1990 yılında İstanbul‘da doğdum. 2014 yılında İngiltere’de City University London Sosyal Bilimler Fakültesi, Ekonomi Bölümü’nden mezun oldum 2016 yılında ise aynı üniversitenin Cass Business School Management Bölümü’nde Master of Science Programını tamamladım. 2015 yılından itibaren Metro Mali ve Ticari Yatırımlar Holding Yönetim Kurulu Üyeliği’nin yanı sıra; Metro Turizm Seyahat Organizasyon ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Metro Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Metro Grup Elektrik Enerjisi Toptan Satış A.Ş. – Yönetim Kurulu Başkanı, Pita İkram ve Gıda Ürünler Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Vanet Gıda Sanayi İç ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Metro Travel Seyahat Organizasyon ve Ticaret. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Atlas Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini sürdürüyorum.

GALİP ÖZTÜRK'DEN DEVRALINAN BAYRAK...

-Genç yaşta Metro Turizm gibi Türkiye'nin en önemli turizm ve seyahat şirketinin başında yer alıyorsunuz. Öncelikle duygularınızı öğrenmek isteriz. 3 otobüs ile kurulan Metro Turizm bugüne geldiğimizde bin beş yüz aracı barındıran dev bir yapıya dönüştü. 2015 yılında 23 milyon kişi taşıdık ki bu rakam orta ölçekli bir Avrupa ülkesinin nüfusunu ikiye hatta üçe katlayacak bir sayıdır. Türkiye’nin nüfusunun üçte birine hizmet verdik. Ülkemizin lider karayolu yolcu taşıma şirketiyiz. Her geçen gün büyüyen, ulaştığı noktalara yenilerini ekleyen Metro Turizm, bugünlere Kurucu ve Onursal Başkanımız Sayın Galip Öztürk’ün üstün gayretleri ve vizyoner bakış açısı ile geldi. Şimdi bayrak ailenin 2. jenerasyonuna geçti. Tabi bu durumun çok büyük bir sorumluluk olduğunu biliyorum ve bu sorumluluk duygusu ile hareket ediyorum. Gelecek planlamamızı yaparken hedefim devraldığım bu büyük yapıyı daha da ileri noktalara taşımak. Diğer taraftan genç yaşta böylesi bir sorumluluğu üstlenmek doğaldır ki büyük bir gurur ve mutluluk verdi. Galip Bey’in duyduğu bu güveni boşa çıkarmamak, aldığım bayrağı daha üst seviyelere çıkarmak için, var gücümle çalışıyorum.

YILDA 23 MİLYON YOLCU

-Başarınızın sırrını anlatır mısınız? Metro Turizm’in başarısının sırrı, ‘dinlemekten’ ve aldığımız geri dönüşleri uygulamaya almaktan geçiyor. Yılda 23 milyon yolcumuza şahsen dokunuyor ve hizmet veriyoruz. Misafirlerimiz olarak nitelendirdiğimiz yolcularımızla her gün yüz yüzeyiz. Bu nedenledir ki yolcularımızın taleplerine kulak vermek zorundayız. Biz bu yolu izliyoruz ve kulağımız her zaman yolcularımızda. Onların istek ve beklentilerini iyi dinleyip, süzgeçten geçirip uygulamaya alıyoruz. Çağın gerekleri neyse onu yerine getiriyoruz. Otobüs filomuzu yenileyip gençleştiriyoruz. Kabin içi hizmetlerimizin kalitesini artması için Metro Akademi çatısı altında eğitimler veriyoruz. Yol ve yolcu güvenliği için kaptan şoförlerimize yönelik eğitimler düzenliyoruz. Yani aslında Metro Turizm’de her şey yolcularımızın inisiyatifinde. Onlar istiyor, bize de bu istekleri yerine getirmek düşüyor. Diğer taraftan Türkiye’de, Metro Turizm otobüsünün tekerleğinin değmediği bir nokta yok dersek yalan söylemiş olmayız. Doğusu batısı, kuzeyi güneyi ile 7 bölgede, ülkemizin her yerinde yolcularımızın hizmetindeyiz.

20 BİN ÖĞRENCİ 'METRO' DEDİ

-Metro Turizm, Metro Holding'in amiral gemisi... Geçtiğimiz yıl 'En iyi ulaşım firması' olarak seçildiniz üniversite öğrencilerinin oylarıyla. Alanında zirvede bir firmanın en üst düzey yöneticisi olarak, bu durum sizin için nasıl duygular barındırıyor? Evet, İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencileri geçtiğimiz yıl Metro Turizm’i ‘En iyi ulaşım şirketi’ olarak seçti.

Yaklaşık 20 bin öğrencinin katılımıyla yapılan oylama sonucu layık görüldüğümüz bu ödül, gençlerin yolculuklarında Metro Turizm’i seçtiğini göstermesi açısından da bizim için çok önemli. Bugüne kadar pek çok ödül aldık ama o ödüller arasında beni en çok mutlu edenlerden biri gençlerin de bizi seçmesidir. Demek ki sürekli yenilik isteyen, dünyayı eleştirel bir gözle gören, isteklerini dile getirmekte hiç de çekingen olmayan gençlerimizi de memnun etmişiz verdiğimiz hizmet ile. Gençlere ulaşmak ve gönüllerini fethetmek, Metro Turizm’in daha uzun yıllar bu sektörde lider olacağının da işaretidir. Biz de gençleri her zaman yolcumuz olarak görmek için, onları dinlemeye ve isteklerini yerine getirmeye devam edeceğiz.

YENİLENEN FİLO, TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

-Metro Turizm için 2016 yılı nasıl geçiyor? Yakın gelecekteki en büyük projeniz nedir? Metro Turizm 2016’ya filo yatırımları ile başladı. 1.500 araçlık filomuzu yolcularımızın konforu için her zaman yeni tutma hedefimize yönelik bu yatırım kapsamında Temsa markalı 100 adet otobüsü filomuza peyderpey ekliyoruz. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörünü sezonu olarak kabul edilen okulların kapandığı tarihten, açıldığı tarihe kadar olan dönemde yeni ve üst düzey konfora sahip olan yeni araçlarımızla hizmet vereceğiz. Diğer taraftan yeni sezon için sefer ve hat planlamalarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Malum bu dönem ağırlıklı tatil yörelerine yapılan yolculukların dönemidir. Biz de planlamamızı buna göre gerçekleştiriyoruz. Yenilediğimiz filomuz, eğitim desteği ile geliştirdiğimiz personelimiz ve yolcularımızın ihtiyacını karşılayacak yeni hatlarımızın yanı sıra yine yolcularımızın konforu ve güvenliği için teknolojik yatırımlardan da geri kalmıyoruz.

MÜŞTERİLERE METRO HOLDİNG ÜRÜNLERİ

-Bir açıklamanızda, 'Metro Turizm olarak dikey büyüme ile ilerliyoruz' diyorsunuz? Bunu biraz açar mısınız? Metro Turizm için bir organizasyon firması dersem sanırım en doğru tanımlardan birini yapmış olurum. Şöyle ki; Biz sadece yolcularımıza yol boyunca bir yerden bir yere ulaşacakları taşımacılık hizmetini vermiyoruz. Aynı zamanda bizimle geçirdikleri zaman içerisinde yollarda ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tüm hizmetleri de sağlıyoruz. Yolculukları sırasında kendilerine ikram ettiğimiz ürünleri de biz üretiyoruz. Metro Holding bünyesinde bu ürünlerin üretildiği ve dağıtıldığı bir şirketimiz var. Samsun Gıda, alanında son teknoloji ve kalite ile üretim yapan önemli bir gıda firması. Yine yol boyu seferlerimizin mola yerlerinde geçirdikleri süreyi kendi tesislerimiz ile hizmet vererek çözüyoruz. Holdingimiz iştiraklerinden MEPET, hem akaryakıt istasyonları hem de yol kenarı tesisleri ile sayıları yüzleri aşan noktada yolcularımıza ve diğer müşterilerimize yedi gün yirmi dört saat kesintisiz hizmet vermekte. Bir diğer yandan yine yolcularımızın seyahat sürecini tamamlayan teknolojik yatırımları da yine kendi bünyemizde üretip, geliştiriyoruz. Yine Holding bünyesinde bulunan bir diğer şirketimiz olan Atlas Yazılım bilet satış, rezervasyon ve araç takip sistemleri konularında alt yapı hizmetini sağlıyor. Ayrıca karayolu yolcu taşımacılığında hizmet vermekte olan diğer kurumlara da çeşitli teknolojik ürün ve hizmetler de sunuyoruz. Bu alanda da hem kendi ihtiyaçlarımızı hem de sektörün ihtiyaçlarını yine kendi çözümlerimiz ile yürütüyoruz. İşte tüm bu şirketlerimizin sağlamakta olduğu hizmetleri bir bütün olarak düşündüğümüzde hem toplam kaliteyi sağlıyor hem de dikey büyüme konusunda sağlam adımlarla ilerliyoruz.

TEKNOLOJİ, KOLTUK ARKASI EKRANDA!..

-Teknoloji baş döndüren bir gelişim ve değişime sahip. Metro Turizm, değişim ve gelişimin neresinde? Teknoloji, karayolu yolcu taşımacılığının her anında var dersem yanlış yapmış olmam. En kısa süren yolculuktan, en uzun süren otobüs yolculuğuna kadar, yolcularımız haklı olarak sıkılmadan ve konforlarından ödün vermeden seyahat etmek istiyor. Bunun yolu da artık hayatımızın her anına nüfuz eden teknolojiyi otobüsün içine de konumlandırmaktan geçiyor. Bu konuda da sektörümüze öncülük ediyoruz. Biz teknolojiyi otobüslerimize koltuk arkası ekranlarla soktuk. Bu ekranlarla yolcularımız isterlerse telif hakları ödenmiş vizyon filmlerini, isterlerse kaçırmak istemedikleri dizilerini izliyorlar. Oyunlar oynayabiliyorlar. Otobüslerimizin çoğunda laptopların ya da akıllı telefonların şarj edilmesi için prizler de var. Yine aynı şekilde otobüslerimizde bulunan internet bağlantısı ile yolcularımız, yolculuğu boyunca her şeyden haberdar olabiliyor. Geçtiğimiz yıl başlattığımız proje ile futbolseverlerin maçları yolculuk esnasında canlı izleyebilmelerini de sağladık.

KARAYOLU ULAŞIMI GELECEKTE DE VAR OLACAK

-Türkiye, THY sayesinde havayolu taşımacılığında bir dünya markası artık. Hızlı tren yolculukları da başladı. Bu durumu göz önüne alırsak karayolu taşımacılığı sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Öncelikle belirtmem gerekiyor ki; Türkiye, Karayolu Yolcu Taşımacılığı alanında dünya lideri. Hem verilen hizmetin kalitesi hem de kapsadığı alan bakımından bu hizmetin başka bir ülkede örneği yok. Tam tersine Türkiye bu hizmete öncülük ediyor. Bu açıdan bakacak olursak kısa, orta ve uzun menzilli yolculuklar etrafında yılda yaklaşık 200 milyon yolcu taşıyan sektörün yarınlarda da olacağı bir gerçektir. Her ne kadar birçok sektör mensubumuz gelecek için karamsar olsa da artan nüfus ve özellikle yeni açılan üniversite oranına paralel artan öğrenci sayısı, karayolu yolcu taşımacılığının gelecekte de bir numaralı ulaşım aracı olacağının kanıtıdır. Ayrıca başka bir etken daha var o da şu; artık birçok ülke karayolu yolcu taşımacılığını destekliyor. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda Almanya’nın demiryolunu destekleyen yasasını kaldırmasıyla birlikte karayolu yolcu taşımacılığına müthiş bir yönelme oldu. Öyle ki; ülkemize gelen Almanlar otogarı ve başta Metro Turizm olmak üzere Türkiye’de hizmet veren birçok firmanın yapısını inceledi. Bu süreçte Türkiye’de ki hizmet kalitesini dünyaya yaymak isteyen Türk firmaları da kolları sıvadı ve yurtdışında da taşımacılığa başladı. Karayolu yolcu taşımacılığının zor dönemleri oluyor fakat tüm bunları değerlendirdiğimizde bence gelecek dönem çok umut vadediyor. 'BABAM ROL MODELİM,

ONA EN ÇOK BEN BENZİYORUM..'

-Biraz özel hayatınız? Ailenizle ilişkileriniz mesela... Babanız Galip Öztürk'ün sizin için anlamı ve önem nedir? Metro Holding’in Kurucu ve Onursal Başkanı, babam Sayın Galip Öztürk her daim örnek aldığım ve iş hayatımın dışında ayrıca kişisel dünyamda da rol modeli olarak gördüğüm birisi benim için. Galip Bey’i, beni ve ailemizi yakından tanıyan herkes kardeşlerim arasında özellikle benim mizaç yapısı olarak babama en çok benzeyen aile bireyi olduğumu sık sık dile getirirler. Belki de bu sebepten Galip Bey’in başarısında önemli kilometre taşlarını barındıran Metro Turizm’in tepe yönetiminde ben varım. Galip Bey hem bir baba hem bir iş adamı hem de bir insan olarak gerçekten benim için çok değerli. Bugüne kadar kendisinden çok şey öğrendim. Yardımseverliği, alçak gönüllülüğü ve ülkemize olan bağlılığı iş dünyasında oluşturduğu ticari başarılarının yanında kendisinin izinden gitmemde ve her daim yaptıklarım ve yapacaklarımla kendisini örnek almamda en büyük sebepler arasında.

'SAMSUN BABA OCAĞI, YERİ BENDE ÇOK AYRI'

-Galip Öztürk ismi Samsun'da her zaman heyecan yaratan bir isimdir. Babanızın memleketine olan düşkünlüğünü takdirle karşılanıyor. Samsun sizin için ne anlam ifade ediyor? İstanbul’da doğdum ve hayatımın bir kısmını İstanbul’un yanı sıra eğitim için gittiğim farklı ülkelerde geçirdim fakat tüm bu yerler arasında sanıyorum Samsun’un yeri bende ayrı. Sizin de belirtmiş olduğunuz gibi Samsunlular her daim babam Galip Öztürk’ü sevgi ve saygıyla karşılamış ve Galip Bey de her zaman memleketi olan Samsun’un ve Samsunluların yanında olmuştur. Bu durum benim için de geçerli. Samsun’a her gittiğimde karşılaştığım samimiyet, sıcaklık ve misafirperverlik beni hep duygulandırdı. Gerçi Türkiye’nin hangi iline, hangi bölgesine gitsem karşılaştığım samimiyet ve misafirperverlik aynı, ama Samsun sanıyorum baba ocağı olması nedeniyle bir nebze daha yakın bana.

'SAMSUN GELECEKTE ÇOK DAHA İYİ OLACAK..

' -Son olarak, genelde Karadenizlilere, özelde Samsunlulara bir mesajınız var mı? Bugüne kadar tüm samimiyet, sıcaklık ve misafirperverlikleri ile yanımızda duran, bizlerden sevgi ve saygılarını esirgemeyen tüm Karadenizli ve Samsunlu vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Biliyorsunuz Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehirlerinden biri. Tarihi insanoğlu ile eşdeğer ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu güzel şehrimizin önümüzdeki yıllarda daha da iyi noktalara geleceğine inanıyorum. KuzeyNews Dergisi 

 

Editör: TE Bilişim