Gerçek Gündem’in haberine göre; Pazarcılar, artan fiyatlara isyan ediyor. Sebze ve meyvelerin neredeyse tamamı fahiş fiyatlara ulaşırken pazarcılar bazı ürünleri zararına sattıklarını söylüyor.

Tezgahların bazılarında fiyat dahi yok. Nedeni ise fiyatların günden günde değil, sadece birkaç saat içerisinde değişmesi. Bunun dışında fiyat koyma sebeplerinden biri de müşteriyi korkutmamak.

“BU FİYATLARI DAHA ÖNCE HİÇ GÖRMEDİM”

Küçüklükten beri pazarcılık yapan bir esnaf, “Bu fiyatları daha önce hiç görmedim. Yıllardır maydanoz 1 lira, 2 lira, hadi 3 lira çok nadir oldu. Şu durumda bir maydanoz 5 lira, tere, roka 10 lira” diyor.

Üretimin olmadığını söyleyen pazarcı mazot fiyatlarındaki artışa dikkat çekiyor:

“Çiftçi üretim yapamıyor. Yaptığı zaman malı bedava verse bile, o mal İstanbul’a gelse 5 lira malın buraya gelişi var. Komisyoncunun, çiftçinin, halcinin, pazarcının kazancı nereye gidecek? Mazotun litresi 3 liraydı, 2 sene içinde oldu 15 lira. Her şey mazotla”

FİYATLAR, BİRKAÇ SAATTE DEĞİŞİYOR

Fiyatların saatten saate değiştiğine dair örneği de yine aynı esnaf veriyor: “Salata aldım 21 liraya halden. Dün Antalya’daki arkadaşımı aradım 24 lira oldu dedi. Pazartesi 21’e aldığım mal salı 24 lira oluyor. Nasıl çıkacağız bu işin içinden? Ekonomi diye bir şey yok memlekette. 35 senedir esnafım böyle bir şey görmedim. Yazın düşer diye bekleyenlere de haber veriyorum, bu piyasa düşmez.”

“DİLİM DÖNMÜYOR, BİR ŞEY DİYEMİYORUM”

Günde 20 saat çalışan başka bir pazarcı ise üç çocuğu olduğunu ve kendi evleri olmasına rağmen çok zor geçindiklerini söylüyor. “Şu an ayakta durabiliyorum, yarın öbür gün çalışamazsam ne olur?” diye soran pazarcı, “Perişan olurum. Çalışamayanlar, kirada olanlar, çocuğu olanlar ne yapsın? Dilim dönmüyor, bir şey diyemiyorum” diye devam ediyor.

“Çocuğum büyüdüğü zaman ben ona ne yapabilirim?” diyen pazar esnafı, “Ne iş sağlayabilirim, ne daire alabilirim. Okumak da artık güç. Her şey para olmuş. Defter olmuş 15 lira, en kötüsü. Böyle giderse çocuğum okuyamayacak. Hep mücadele ettim. Bunu yapamayanlar da intihar ediyor, hapçı oluyor, kendini istemediği yerlerde buluyor. Gün geliyor mal alırken kavga ediyoruz. Yeri geliyor yalvarıyoruz. Zararla mal satıyorum. Bir şey lazım olduğunda alamıyorum. 1 kilo alacağıma yarım kilo alıyorum” diye konuşuyor.

Editör: TE Bilişim