Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Türkiye-Romanya İş ve Yatırımı Forumu"na katıldı. Pekcan, Türkiye ile Romanya’nın 1990 yılından bu yana karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkileri artırdığını ifade ederek, 2011’den itibaren Romanya ile stratejik ortak olunduğunu söyledi.

Pekcan, "Başbakan Viorica Dancila ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Aynı zamanda sayın meslektaşım Bakan Oprea ile de iş dünyası ile beraber İş Forumu gerçekleştirdik ve beraber yaptığımız görüşmelerde de iki ülkenin ticaretini nasıl daha yukarılara çekebiliriz, Cumhurbaşkanlığı’mızın hedefi olan 10 milyar dolara nasıl ulaşırız, artı, karşılıklı yatırım ortamını nasıl iyileştiririz üzerinde çalıştık. JETCO’yu imzalamak üzere prensip anlaşmasını orada imzaladık ve bugün çok kısa bir süre önce JETCO’yu imzalamış bulunuyoruz. BU JETCO bize yeni bir motivasyon, yeni bir ivme katacak iki ülke ilişkilerine yönelik. Hem yatırım ortamı olarak hem de ticaret ilişkilerinin artırılması yönünde” diye konuştu.

Pekcan, JETCO ve Türkiye-Romanya Karma Ekonomik Komisyon’un (KEK) Türkiye ve Romanya’nın ticari ilişkilerine katkı sağladığını ifade ederek, iki ülkenin iş insanlarına anlaşmaların imzalanmasında üstlendikleri yapıcı rol nedeniyle teşekkür etti.

Kendisinin ve Romanya Ticaret ve İş Geliştirme Bakanı Stefan Radu Oprea’nın iş dünyasının önündeki engelleri kaldırmak için çalışacağının altını çizen Pekcan, "Zaten Şubat ayında konuştuğumuz birkaç konu vardı. Bunların arasında çalışma izinlerinin alınmasındaki güçlüklerde, sayın bakan bu konuda çalışmış, bunları basitleştirmişler ve bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bir de tabii nakliye sorunumuz var. Nakliye kotalarının kaldırılması, liberalleşmesi üzerinde ulaştırma bakanlıkları arasında bir toplantı düzenleniyor. Bunu da yakınen beraber takip ediyoruz. Artık Avrupa Birliği’nin de Yüksek Mahkeme’nin de kararları uluslararası taşımacılıktan alınan ücretlerin AB Gümrük Anlaşması’na aykırılığı yönündedir. Biz inşallah en kısa zamanda Romanya’nın da bu doğrultuda çalışmalar yapmasını bekliyoruz"dedi.

Türk iş insanlarını Romanya’da iş yapmaya davet ederken aynı zamanda Türk iş insanlarını da Romanya’da iş yapmaya davet ettiklerinden bahseden Pekcan, "Romanya bizim için Balkanlar’a ve Avrupa’ya açılan bir kapı. Biz de onlar için Orta Doğu’ya, Afrika’ya, Kafkaslar’a açılan bir kapıyız. Dolayısıyla bu ticaret hattını açık tutmak durumundayız ve şu anda bir taslak üzerinde çalışıyoruz. Sadece Romanya’da ve Türkiye’de değil, 3. ülkelerde de iş dünyalarımızın iş birliği yapabilmesinin yollarını açacağız karşılıklı olarak." diye konuştu.

"BU HEM AB HEM DE ROMANYA İÇİN BİR ŞANS"

Eximbank’ın finanse ettiği projelerin bulunduğunu ifade eden Pekcan, Romanya’yı da bu finansman paketine dahil ederek daha güzel iş fırsatlarına olanak sağlayabileceklerini belirterek, Romanya’nın bu sene ilk 6 ay AB’nin başkanlığını yürüttüğünü hatırlattı. Pekcan, bunun hem AB hem de Romanya için bir şans olduğunu söyledi.

Romanya’nın bu dönemde başarı hikayeleriyle dolu bir 6 ay geçireceğine inandıklarını ifade eden Pekcan, şöyle konuştu: "Stratejik ortağımız, tarihi, kültürel, ticari bağlarımıza çok önem verdiğimiz Romanya’nın AB ile olan ilişkilerimizde de bizleri destekleyeceğinden hiç kuşkumuz yok. Gerek tam üyelik konusunda gerek Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda ki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir ve yapılan çalışmalar ve etki analizlerine göre, gerek AB’nin gerek Türkiye’nin yaptığı çalışmalarda Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin iki taraf için de kazanç olduğu gözükmektedir. Zaten bir taraftan Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) güncellenmesini talep ediyoruz. neden talep ediyoruz? Servis yok, kamu alımları hepsinde yok, e-ticaret yok... E bunlar bizim AB ile yaptığımız anlaşmada da yok. Zaten bizim yaptığımız Gümrük Birliği anlaşmamızın AB’ye tam üyelik sağlanana kadar geçici, kısa dönem için düşünülmüş ama böyle 21 yıl uzayacağı herhalde o dönem kimsenin aklına gelmemiş. Onun için çok eksikleri var, güncellenmeye çok ihtiyacı var."

"TEMMUZ AYI İTİBARIYLA BİR GÜNCELLENME SÖZ KONUSU"

Türkiye’nin demir-çelik ticaretinde AB için "tercihli ülke" konumunda olduğunu ifade eden Pekcan, ABD’nin uyguladığı 232 kapsamında demir-çelik ürünlerine koyduğu vergilere karşı AB’nin ve Türkiye’nin önlemler ve vergiler aldığını anlattı.

Pekcan şöyle devam etti: "Burada AB ile ticareti en fazla etkilenen ülke Türkiye olmuştur. Bunu biz değişik platformlarda AB ile de defalarca gündeme getirdik. Bu doğrultuda Temmuz ayı itibarıyla bir güncellenme söz konusu. Ben sayın bakana, sayın Romanya Başbakanı Dancila hanımefendiden de bu konuda desteklerini özel olarak rica ettim. kendileri de desteklerinin Türkiye’nin yanında olduğunu söylediler."

"JETCO ANLAŞMAMIZLA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK"

Romanya İş Ortamı, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Stefan Radu Oprea da, bugün Türkiye ile Romanya arasında yeni bir dönüm noktasının yaşandığını ifade ederek, "İki ülke arasındaki 10 milyar avroluk ticaret hacmine ulaşma yolunda, bugün sayın Bakan Ruhsar Pekcan ile imzaladığımız JETCO anlaşmamızla çok önemli bir adım attık. 2018 yılı itibarıyla Türkiye ile Romanya arasında 6,6 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. Bu rakamı birlikte hareket ederek, hızla yükselteceğiz." değerlendirmesinde bulundu. Romanya’nın en önde gelen ticari yatırımlarında Türk iş insanlarının başarı hikayelerini gördüklerini anlatan Oprea, bundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

"KÖSTENCE İLE İSTANBUL ARASINDA DÜZENLENE RO-RO SEFERLERİNİN YENİDEN BAŞLAMASINI İSTİYORUZ"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, "Gümrük Birliği’nin güncellenmesi Türk iş dünyasının en önemli öncelikleri arasında yer alıyor. Romanya’dan da bu süreçte yoğun bir destek bekliyoruz. Köstence ile İstanbul arasında düzenlene Ro-Ro seferlerinin yeniden başlamasını istiyoruz. Ayrıca genel sağlık sigortasına sahip Romen vatandaşlarına da, sağlık hizmetlerinde kapılarımız sonuna kadar açık" şeklinde konuştu.

Kaynak: iha