Şemsi Bayraktar: Fındıkta kuraklık vurgunu, üretici fiyatı belirleyecek

Şemsi Bayraktar: Fındıkta kuraklık vurgunu, üretici fiyatı belirleyecek
TZOB Başkanı Bayraktar, kuraklığın fındık üretimini vurduğunu, üreticilerin fiyat belirleyeceğini ve tarıma daha fazla destek verilmesi gerektiğini açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya'nın Karasu ilçesinde kuraklıktan etkilenen fındık bahçelerini ziyaret etti. Bayraktar, üreticiler ve bölge ziraat odası başkanlarıyla görüşerek, fındık üretiminin bölge ekonomisi için hayati önemini vurguladı. "Karadeniz'de fındık varsa, fındık para ediyorsa Karadeniz'de hayat var. Karadeniz'de fındık yoksa, para etmiyorsa hayat yok. Sosyoekonomik hayat fındığa bağlı," şeklinde konuştu.

Bayraktar, Karasu'nun Ortaköy Mahallesi'ndeki incelemelerinde iklim değişikliği ve zirai donun tarım sektörüne olumsuz etkilerine dikkat çekti. 65 ilde ürünlerin zirai dondan etkilendiğini, 55 vilayette incelemelerde bulunduğunu ve çiftçilerle görüştüğünü belirtti. "600 rakımın üzerindeki fındık bahçelerinde yüzde 100'lere varan zararlar oldu. Fındıklar dökülüyor ve verim düşüyor," dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 449 bin tonluk zarar açıklamasını hatırlatan Bayraktar, zirai don, kokarca zararı ve kuraklık nedeniyle rekoltenin çok daha düşük olacağını öngördü.

Bayraktar, fındığın 'vurgun yemiş' durumda olduğunu, don, hastalık ve kuraklığın etkilerinin birleşerek ağır bir darbe vurduğunu ifade etti. Bu yıl üreticilerin fiyat belirlemede söz sahibi olacağını vurgulayarak, "Bu sene üreticimiz fiyatı kendi belirleyecek, bunu net olarak söylüyorum. Yani ne Toprak Mahsulleri Ofisi ne tüccar; üreticimiz belirleyecek fiyatı," dedi. Hasat döneminin başladığını hatırlatarak, üreticilerin dikkatli davranmaları, ihtiyacı kadar ürünü piyasaya sürmeleri ve arzı yavaşlatmaları durumunda fiyatların yükseleceğini belirtti. Ayrıca, çiftçilerin pozitif ayrımcılığı hak ettiğini, daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu ve tarımda genç nüfusun azalmasının ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin su fakiri bir ülke haline gelebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.