Hayatımızda yapacağımız ufak değişiklikler hem yarınlar için birikim sağlamamızı kolaylaştırıyor, hem sürdürülebilir kaynakların gelişmesine katkı sağlıyor. Dünya Tasarruf Günü’nde tasarruf için ufak ama etkili tüyoları bir araya getirdik.

Aniden ortaya çıkan ihtiyaçların en can sıkıcı tarafı, bir nakit ihtiyacını da beraberinde getirmesi. Eskilerin tabiriyle “ayağını yorganına göre uzatmak” kimi zaman yetmiyor, ne zamandır görmek istediğiniz bir şehir, değiştirmek istediğiniz araba ya da acil bir hastalık için daha fazla birikim yapmanız gerekiyor. 

Dünya Tasarruf Günü 1924’ten beri kutlanıyor. Tasarruf bilincini geliştirmek, alışkanlık haline gelmesini sağlamak ve tasarruf oranını arttırmayı sağlamak için kutlanmaya başlanan gün, günlük hayatta yapılacak ufak değişikliklerin ne büyük faydalar sağlayabileceğine de işaret ediyor. 

Tasarruf konusunda en sık düşülen yanılgılardan biri, imkanların artmasıyla beraber daha fazla birikim yapılacağı yanılgısı. Oysa, alışkanlıkları değiştirmek, tasarruf etmek için ilk adım. 

Planlı olun

Tasarruf yapmak için iyi bir plana ihtiyacınız olacak. Plan yapmak içinse, hayal kurmaya başlayın. Bir sene sonra nerede olmak istediğinizi, öngördüğünüz muhtemel ihtiyaçları, beklenmedik durumları hesaba katarak ilerleyin. Kendinize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koyun. Hedef koyduğunuzda daha rahat birikim yapmaya başladığınızı göreceksiniz. Her gün harcadığınız parayı bir ay boyunca not alın. Bir ay sonra nelere ne kadar harcadığınızı görerek, ihtiyacınız olmayan kalemleri eleyin. Bir sonraki ay planını yaparken, harcamalara yaptığınız kadar parayı bir kenara koyun. Düzenli not tutmanın harcamaları kontrol etmek için işe yaradığı bilinen bir gerçek. 

Küçük büyük demeyin

Her alışveriş sonrası sadece bozuk paraları biriktirmenin bile ne kadar büyük bir fark yaratacağını biliyor musunuz? Tasarruf yapmak için bahaneler bulmayın. Harçlığını biriktiren öğrencilerden ilham alabilirsiniz. Biriktirmeyi bir alışkanlık haline dönüştürün. Çok büyük bir geliriniz yoksa bile bir kumbaraya atılan bozuklukları biriktirin ya da her ay başkalarına komik gelecek miktarları bile kenara koymaya özen gösterin. 20 lirayı bile harcamamak size bir disiplin sağlar, küçümsemeyin. 

“Bunu yaparım” demeyi öğrenin 

Pandemi süreci öğretti ki, pek çok şeyi evde yapmak mümkün. Dışarıda yemek yemek ya da alışverişe çıkmak çok cezbedici olabilir ama bunu bir alışkanlık haline getirmeyin. Evde yapabileceğiniz şeylerin sayısını arttırmanın bütçenize ne kadar katkı sağladığını görmek için, bir süre belli alışkanlıklarınızı eve taşıyın. Belki evde mükemmel pizza yapamazsınız ama iyi makarna yapmayı öğreneceğiniz kesin. Kahvenizi evden hazırlayabilir, iş yeri için evden kahvaltılık götürmeyi alışkanlık edinebilirsiniz.

Tasarruf hayatınızın bir parçası olsun 

Her ay 20 lira bile kenara koysanız bu bir adım dedik ama bu adımı faydalı hale getiren detay düzenlilik. Düzenli bir şekilde biriktirirseniz tasarruf etmeye başlarsınız. Otomatik ödeme talimatı vererek ay başında ne kadar paranız kaldığını görebilirsiniz. Bu sayede ay ortasında “Faturayı unuttum” gibi sürprizler yaşamaz, biriktireceğiniz miktarda paraya dokunmazsınız.

30 gün kuralına uyun 

Bir vitrinde karşınıza çıkan bir mont, yeni çıkan bir telefon modeli ya da yemek takımı. Almadan önce 30 gün bekleyin. Ona hala ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, alın. Muhtemelen alışveriş dürtünüz geçecek ya da unutacaksınız.

Alışveriş yaparken dedektif gibi davranın 

Alışveriş yaparken, ilk gördüğünüz yerde ilk beğendiğiniz şeyi alma alışkanlığınız varsa, bunu hemen terkedin. Almak istediğiniz ürünü internetten araştırın, seçeneklerinizi önünüze koyun ve indirimleri takip edin. Bu sayede daha uygun bir fiyata alarak karlı çıkabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı bir liste haline getirin ve marketlerin, internet sitelerinin kampanyalarını izleyin. 

Kredi kartına güvenmeyin

Kredi kartının sınırsız para demek olmadığını unutmayın. Ödemelerinizi düzenli yapın ve ağır faizler ödemekten kaçının. Gerekirse, öncelik olarak kredi kartı borçlarınızı bitirmeyi hedefleyin. Sonrasında harcamalarınızı nakit akışınıza göre ayarlayın. Dışarı çıktığınızda yanınıza nakit para almayı alışkanlık haline getirin. Daha zor para harcadığınızı göreceksiniz.

BES tasarruflarınızı ciddiye alın

Uzun vadeli tasarrufta Bireysel Emeklilik Sistemi’nin faydalarını gözden kaçırmayın. Tasarruf alışkanlıklarınızı düzenli hale getiren BES’e yapılan devlet katkısıyla, birikim hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Çalıştığınız kuruma sizin adınıza BES’e katkıda bulunması için öneride bulunun. İlk yıllarınızda birikim hedeflerinizi yüksek tutarak emeklilik dönemleriniz için daha iyi bir miktarda birikim yapabilirsiniz. Emeklilik günlerinize hazırlanmanın iyi bir yolu olan BES sistemini en etkili şekilde kullanmak için danışmanlardan yardım alın. 

Kendiniz kadar dünyayı da düşünün

Evde çıkarken lambaları kapatmayı unutmamak, işi biten küçük ev aletlerini fişinden çekmek, iyi bir ısı yalıtımı yapmak, enerjiyi tasarruflu kullanan beyaz eşyaları tercih etmek, beyaz eşyalarınızını bakımını düzenli yapmak… Bunları yaparak hem kendinizi hem dünyayı koruyabilirsiniz.    

Kullanmadıklarınızı satın 

Kullanmadığınız eşyalarla vedalaşmak da iyi bir tasarruf yöntemi. İhtiyacınız olmayan şeyleri almamaya özen gösterdiğiniz kadar, ihtiyacınız olmayan eşyaları elden çıkartmaya da başlayabilirsiniz. Kıyafetlerle dolu bir dolap yerine, akıllı yapılmış bir birikim sizi daha güvende hissettirecektir. 

İndirime kapılmayın

İndirim cazibesi diye bir şey var ve bu çok tehlikeli. Sırf indirime girdi diye kayak takımı almak zorunda değilsiniz. İndirim dönemlerinde alışveriş isteğinizi bastırın ve 30 gün kuralını böyle zamanlarda 24 saat olarak bekleme süresiyle değiştirin. 

Editör: TE Bilişim