TÜROFED Başkanı Osman Ayık Thomas Cook'un iflas etmesinin Türk turizmine çok ciddi etkileri olacağını söyledi. Olayın çok sıcak olduğunu, ciddi bir belirsizliğin söz konusu olduğunu ifade eden Ayık, İngiltere hükümetinin Thomas Cook turlarıyla tatile çıkan ve halen tatillerine devam edenlerin ülkeye dönüşüyle ilgili gerekli organizasyonun yapılacağını açıkladığını belirtti.

Thomas Cook'un Türkiye temsilcisi Diana Travel'den aldığı bilgilere göre Türkiye'de şu anda Thomas Cook turlarıyla gelip tatillerine devam eden 45 bin İngiliz tatilci olduğunu belirten Ayık, ayrıca Thomas Cook'un Rusya'dan getirdiği çok sayıda Rus turistin şu anda Antalya'da olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye gelenlerin yüzde 5-6'sı İngiliz

Türkiye'ye gelen toplam turist sayısının yüzde 5-6'sının İngiliz pazarının oluşturduğunu belirten Ayık, " Bu önemli bir sayı. Thomas Cook, dünyanın en önemli turizm markalarından biriydi. Bu iflasın önemli etkileri olacaktır. Bu süreci çok sağlıklı bir şekilde yönetmek lazım" diye konuştu.

Oteller batabilir, Bakanlık acil devreye girmeli

Fethiye, Marmaris, Bodrum, Antalya gibi bölgelerde bir çok otelin Thomas Cook'la çalıştığını ifade eden Ayık, " Otellerin ciddi mağduriyeti söz konusu olacak. Geriye yönelik alacaklar daha alınamazken şimdi yaşanan durumdan dolayı da ciddi bir alacak söz konusu olacak. Bazı oteller tamamen Thomas Cook'la çalışıyordu. Bir çok işletmede yoğun bir şekilde Thomas Cook'la çalışıyordu. Bir çok otel zora girebilir. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığından acil olarak İngiliz hükümetiyle temasa geçmesini istiyoruz. Türk turizmcilerin alacaklarının tahsili yönünde girişimlerde bulunulması lazım. Geçen yıllarda batan bazı tur operatörüyle ilgili halen alınamayan paralar söz konusu. Thomas Cook'ta da benzer bir durum olursa otelciler batabilir. Hükümetten destek istiyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim