Türkiye, uyguladığı politikalar ve güvenlik zafiyeti nedeni ile turizm sektöründe son 15 yıldaki tüm kazanımlarını kaybediyor. Geçen yıl uçak krizi sonrası Rus turist sayısındaki azalma ile başlayan kayıplar bu yıl da art arda yaşanan patlamalarla birlikte zirveye ulaştı. Bu tablo Türk turizmine hem gelir hem de turist sayısında olumsuzluk yaşatacak.

 

FRANSA VE KOMŞUYA GİDECEKLER

Turizmdatabank’ın hazırladığı ‘Krizden Sonra Türkiye Turizmi’ raporuna göre, 2016’da Akdeniz çanağında 11 milyondan fazla turist, destinasyon tercihini değiştirecek veya değiştirmek zorunda kalacak. Türkiye, en kötü senaryoda, 2016 yılında 5.2 milyon turist ile 6.1 milyar dolar (17.5 milyar TL) gelir kaybedecek.

Aynı dönemde, Mısır da büyük kayba uğrarken, dünya turizminin yönünün, İspanya, Yunanistan, Fransa, İtalya ve Hırvatistan’a kayması bekleniyor. Rapora göre terör eylemlerinin aynı hızla devam etmesi durumunda Avrupa içinden Akdeniz’e yönelecek seyahat talebinde önemli gerilemeler yaşanacak. Tatil talebinin bir kısmının ise iç pazarlara yönelmesi bekleniyor.

Kötümser senaryoya göre ise 4.1 milyon turist 4.8 milyar dolar gelir kaybı olacak. İyimser senaryoda ise turist kaybı 3 milyon, gelir kaybı da 3.6 milyar dolar.

Öte yandan, AB ülkelerinde ekonominin istikrarlı bir büyüme rayına oturmasının ardından, başta İngiltere ve Almanya olmak üzere bu ülkelerdeki talebin güvenli ve ekonomik ülkelere kayacağı belirtiliyor. Rapora göre, 2016-2017 döneminde her şey dahil sistemine ve tek tip konaklama arzına dayalı büyümenin darbe alması bekleniyor.

EN FAZLA ANTALYA ETKİLENECEK

Türkiye’nin 2015’te yaşadığı gerileme ile birçok pazarda 15 yılda kazandığının önemli kısmını kaybettiğine vurgu yapılan raporda şu tespitlere yer verildi:
“Türkiye yalnız Rusya’da değil, Avrupa pazarlarının tamamında duraklama ve gerileme süreci içinde. Rakip ülkelerde ise Rusya hariç genel anlamda bir toparlanma gözleniyor. Diğer yandan Rusya ve Avrupa pazarlarında görülen daralma en fazla Antalya’ya yansımakta. Bu yüzden, şehir paket turların ana güzergahı konumunda olduğundan, gelecek yılların değişen eğilimlerinin ilk sonuçları yine Antalya’da somutlaşacaktır.”

Turist başına harcama düştü

Turizmdatabank verilerine göre, Türkiye son 6 yılda hem gelir hem de turist sayısını artırmayı başardı. Ancak aynı başarıyı turist başına harcamada yakalayamadı. Türkiye, 2010 yılında 28.5 milyon turisti ağırlarken, turizm geliri de 19.1 milyar dolar oldu. Turist başına yapılan harcama ise 670 dolar olarak gerçekleşti. 2011 yılında 31.3 milyon turiste karşılık 22.2 milyar dolarlık gelir sağlandı. Kişi başına yapılan harcama 709 dolara çıktı. 2014 yılına gelindiğinde ise Türkiye’nin turizm geliri 27.8 milyar dolar, ziyaret eden turist sayısı ise 35.9 milyona ulaştı. Bu dönemde turist başına yapılan harcama 774 dolara kadar yükseldi. 2015 yılında ise 35.6 milyon turiste karşılık 25.5 milyar dolarlık gelir elde edildi. Kişi başına yapılan harcama 716 dolara geriledi.

Editör: TE Bilişim