İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Prof. Dr.Haluk Kabaalioğlu, Türkiye'nin Latin Amerika ile ilişkilerinin gelişmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili'nin oluşturduğu Pasifik İttifakı Türkiye için de oldukça büyük fırsatlar sunuyor" dedi.   

İKV tarafından düzenlenen "Pasifik İttifakı - Ekonomik ve Ticari Entegrasyon ve Küresel Erişim Platformu: Türkiye için Fırsatlar” adlı panelde konuşan Kabaalioğlu, Dünya Ticaret Örgütü'nde geçen hafta önemli gelişmeler olduğunu ve bu çerçevede Güney Amerika ülkeleri açısından bölgesel bütünleşme anlamında yeni girişimler yapıldığını söyledi. 

Kabaalioğlu, Latin Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın pek başarılı olamadığını, onun ardından yapılan çalışmaların da pek varlık gösteremediğini vurgulayarak, "Pasifik İttifakı ise çok başarılı olmuştur. Kolombiya, Meksika, Peru ve Şili'nin oluşturduğu bu ittifak Türkiye için de oldukça büyük fırsatlar sunuyor" dedi. 

İKV olarak Avrupa Birliği konusunda ihtisaslaştıklarına dikkati çeken Kabaalioğlu, dünya üzerindeki ticari gelişmeleri inceleyip,  Türkiye'nin ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için  çaba sarf ettiklerini kaydetti. 

"Pasifik İttifakı herhangi bir gruba ya da ülkeye karşı yapılmadı" 

Kolombiya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Nezdindeki Daimi Temsilcisi Gabriel Duque Mindelberg ise, Pasifik İttifakı’nın  mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımını sağlamaya çalışan ekonomik bir blok olduğunu belirterek, Peru, Meksika, Şili ve Kolombiya’nın bu girişim içerisinde yer alan ülkeler olduğunu  söyledi. 

Mindelberg, ittifakın nihai amacının dünyanın geri kalan bölümleriyle de entegre olmak olduğunu vurgulayarak, Pasifik İttifakı'nın en girişimci ticaret anlaşmalarından biri olduğunu dile getirdi.

Geçen yıl ittifak ülkeleri olarak İstanbul’da ortak teşvik acentesi açtıklarını anlatan Mindelberg, bu acentenin açtıkları ilk ortak ticaret bürosu olduğunu ifade etti. 

Mindelberg, 25 ülkenin Pasifik İttifakı'na gözlemci statüsünde katıldığını belirterek, "İttifak herhangi bir gruba ya da ülkeye karşı yapılmadı. Pasifik İttifakı dünyanın diğer ülkelerine açık bir ittifaktır. İttifakın amacı ekonomik büyüme ve dünya ile entegre olmaktır" diye konuştu.  

İstanbul’da ofis

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Kurulu Üyesi Tuğrul Erkin de Pasifik İttifakı’nın kurulmasının Türkiye ile bölge ülkeleri açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, Pasifik İttifakı'nın İstanbul’da ofis açmasının, Türkiye ile ittifak üyesi ülkeler arasındaki ilişkileri geliştireceğini ve ittifakın yeni olmasına rağmen iyi bir momentum yakaladığını söyledi.

Erkin, ittifakın yeni olmasına rağmen dikkati çektiğini ve gelecek vadettiğini dile getirerek, bu tür ittifakların dünya ticaretine önemli katkılar sunduğunu ifade etti. 

 Türkiye'nin 1980’lerden sonra sıçrama yaptığını ve önemli bir ticari merkez haline geldiğini ve Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında basit bir köprü olmadığını belirten Erkin, şunları kaydetti:

 "Türkiye’yi sadece malların gidip geldiği bir İpek Yolu olarak düşünmemek lazım. Böyle düşünüyorsak Türkiye’ye yazık ederiz. Türkiye doğrudan doğruya Doğu ve Batı arasındaki nimetleri değerlendirecek bir ülkedir. Pasifik İttifakı da böyle bir değerler zincirinin ortasına oturduğu zaman bir yıldız gibi parlayacaktır."

Editör: TE Bilişim