Türkiye, Gaziantep baklavası, Türk lokumu, Kayseri pastırması gibi ürünlerin 'coğrafi işaretleri' konusunda komşularıyla yaşadığı problemlerden sonra yoğurdu da kaptırmak üzere. 6 bin yıl önce Türklerin bulduğu yoğurdun üretimde kullanılan ara malların ve makinelerin patentlerini alan yabancı ülkeler, sayısı 2 bin 200’ü bulan Türk sanayicisini lisans ödemeye zorlayabilir.

Ankara Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Dericioğlu, Avrupa Patent Ofisi'nden alınan 2 bin 64 patentin sadece 2'sinin Türkiye'ye ait olduğunu söyledi. ABD'nin 559, Çin'in 326 yoğurt patenti bulunduğunu belirten Dericioğlu, "Yoğurt üretimi engellenemez. Ancak üretimde kullanılan ara malların ve makinelerin patentini başka ülkeler aldığında siz ya onlara lisans ödeyeceksiniz ya da üretim metodunuzu değiştireceksiniz. Sanayici en ekonomik yollardan ürettiği yoğurtta bu metodu değiştirdiğinde maliyetleri artacak.

PEYNİRDE YAŞANDI

Rekabet edemeyecek hale geldiğinde de yok olacak" diye konuştu. Yoğurttaki muhtemel sorunun beyaz peynirde yaşandığını anlatan Dericioğlu şöyle konuştu: "Ara ürünün patentini Danimarkalı bir şirket almış ve Türk üreticiye 'Artık üretemezsin' dedi. Mahkemelik oldular." Baklava ve lokumda kapıştık Geçmişte Yunanların, Türk lokumu, Türk kahvesi, Gaziantep baklavası gibi ürünleri sahiplenmesi nedeniyle 'patent savaşları' yaşanmıştı. Türkiye, bu ürünlerin coğrafi işaretlerini aldı ancak üretimi engelleyemedi. Örneğin zeytinyağında 4 bin 891 patentin yalnız 11'i Türkiye'ye ait. Neredeyse hiç zeytin ağacına sahip olmayan Japonya’da ise bu rakam 761.

‘YENİ TİCARET SAVAŞI PATENTLE YAPILIYOR’

İSO Başkanı ve Bahçıvan Gıda’nın patronu Erdal Bahçıvan, yeni ticaret savaşlarının en önemli ayağının patent olduğunu söyledi. Türk sanayicinin patentlerle ilgili birçok konuyla karşı karşıya kaldığını belirten Bahçıvan, "Almanya, Afganistan'da 5 yıldır patent yatırımı yapıyor. Yoğurtta bir sıkıntı olup olmadığını bilmiyorum ama olursa sürpriz olmaz" dedi.

Editör: TE Bilişim